Об’єднання селища Нового з Кропивницьким: авантюри, інтриги й ініціативи

Перегляди: 3410

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Уже котрий рік точаться розмови про об'єднання Кропивницького з селищем Новим, і весь час вирішення цього питання відкладалося. І ось новий виток епопеї: невідомі стали розклеювати у селищі оголошення про збори, призначені на 25 червня, ініціатором яких нібито є міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В оголошеннях також стверджувалося, що причина зборів - вирішення питання про об'єднання селища Нове і сусіднього села Грузьке. В цілому автори авантюри мали рацію - Райкович приїхав на ці збори, щоб розібратися, що, власне, відбувається.

На запитання, хто розвісив оголошення, селищний голова Сергій Денисенко зазначив, що мова йде про таку собі «ініціативну групу». Раніше в ексклюзивному інтерв'ю «УЦ» він зазначав, що в селищній раді є група депутатів, які нібито чинять опір об'єднанню з містом у зв'язку з тим, що не хочуть втрачати свої повноваження. У цьому ж інтерв'ю обговорювався і варіант об'єднання з Грузьким, проте сам Сергій Павлович відкинув його як такий, що не має перспектив. Також він запевнив кореспондента, що на найближчій сесії селищної ради буде розглянуто офіційну пропозицію від міської ради Кропивницького. Наступний етап - організація громадських зборів. І ось тут почалося найцікавіше.

Чергова сесія Новенської селищної ради відбулася 26 червня, в середу. Не дивно, що «ініціативна група» хотіла провести збори новенчан напередодні. Завдяки відеоматеріалам, які є на офіційній сторінці міськради в «Фейсбуці», ми змогли відновити приблизну послідовність подій.

Так, перед самим зібранням жителів Нового 25 червня делегація з міськради мала ґрунтовну бесіду з селищним головою. В ході її з'ясувалося, що питання про призначення громадських зборів до порядку денного зовсім не було внесене. Сергій Денисенко розповів, що депутати ради нібито кілька разів голосуванням знімали питання з порядку денного. Денисенко, за його словами, сам готовий був внести його на розгляд найближчої сесії. Крім того, він згадав про те, що нібито з сільради Грузького надійшов лист з пропозицією розглянути об'єднання в форматі «Грузьке - селище Нове».

До 16:00 до будівлі селищної ради підтяглися жителі Нового. Вони в більшості були обурені перспективою об'єднатися з Грузьким і явним затягуванням процесу приєднання селища до міста. Новенчани продемонстрували і селищному голові, і меру Кропивницького повне знання того, які блага можуть отримати від приєднання і що можуть втратити, якщо буде прийнято рішення об'єднатися з однією з сільрад. Мова про серйозні речі: пільгове транспортне сполучення (за словами директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанни Моркви, тільки на фінансування проїзду для пільгових категорій населення міськрада Кропивницького витратила більше трьох мільйонів гривень у нинішньому році), обслуговування багатоквартирних будинків та вивезення сміття, ремонт доріг, фінансування об'єктів місцевої інфраструктури. Місто ж поспішає з процесом приєднання зі своїх причин: це дозволить збільшити субвенцію з державного бюджету в зв'язку з отриманням статусу ОТГ. Крім того, приєднання дозволить вирішити давню проблему Кропивницького - брак земельних ресурсів для подальшого розвитку міста.

Уже під час зборів стало відомо, що одночасно в актовому залі Новенскої селищної ради пройшла зустріч жителів селища з сільським головою Грузького - і в переважній більшості присутні висловилися проти об'єднання з селом. Також присутні розповіли, що замість ліквідованого КП «Новенське» обслуговувати будинки в селищі була запрошена якась фірма з смт Смоліне, що призвело до зростання квартплати. Взагалі у цей день з'ясувалося, що багато чого в Новому відбувається потай від міської влади.

- Мене турбує соціально-політична ситуація, що склалася, - зазначив Андрій Райкович, виступаючи перед новенчанами. - Мене ніхто не попередив про те, що у вас будуть збори. Я б порадив людям, яким ви довірили повноваження з управління справами селища Нового, не зловживати цією довірою. Цей мікрорайон повинен бути невід'ємною частиною міста.

На ці слова міського голови новенчани відреагували бурхливими оплесками. Райкович не акцентував увагу на затягуванні (все більше схожим на саботаж) процесу приєднання, однак присутні самі навперебій називали «винних» у цьому, й одним з перших звучало прізвище самого селищного голови Сергія Денисенка. «А що робити, як він не хоче?» - запитували новенчани присутніх на зборах чиновників.

Дійсно, що робити? Які етапи передбачає законодавство в процесі приєднання приміських населених пунктів до міст? На це запитання «УЦ» відповіла начальник юридичного управління міськради Кропивницького Марина Смаглюк:

- Ми оперуємо на даний момент лише поняттям «приєднання», оскільки завдяки недавнім змінам у законодавстві міста обласного значення є повноцінними ОТГ. У селищі Новому залишилася лише одна адміністративна одиниця - Новенська селищна рада, інші адміністративні функції давно виконують відповідні міські управління. В результаті приєднання ця одиниця зникає, її керівник стає старостою, а депутатський корпус розпускається. Але ми знаходимося на самому початку процесу, і - ви будете сміятися - всі невимовно були раді тому, що на селищній сесії 26 червня було прийнято лише положення про проведення громадського обговорення. Далі необхідно визначити дату і місце обговорення - це компетенція селищного голови, який зобов'язаний видати відповідне розпорядження. Якщо до цього моменту можна було говорити про «ініціативну групу», то тепер буде гранично ясно, хто саме гальмує процес, - селищний голова чи депкорпус. Після прийняття розпорядження є 30 днів на проведення самого обговорення, результат якого затверджується на найближчій сесії місцевої ради. Потім вони звертаються до міста, і вже міська рада на найближчій сесії дає свою згоду. А після обопільної згоди місто і населений пункт, що приєднується, формують спільне рішення про схвалення процедури. Після всього цього пакет документів передається до обласної державної адміністрації, яка дає свій висновок. І цей висновок знову потрібно прийняти на сесіях міської та місцевої рад. Крім глави місцевої ради, ініціювати обговорення можуть також депутати, члени громади або органи самоорганізації населення (простіше кажучи, громадські організації).

Як бачимо, процедура складна, кожен з учасників процесу повинен кілька разів підтвердити свою згоду. Однак, за словами Смаглюк, є випадки, коли міста з прилеглими селищами проходили її протягом одного місяця і благополучно перетворювалися на ОТГ. Так що при наявності бажання процедура проходить досить швидко.

26 червня відбулася сесія селищної ради, в присутності Райковича.

З теми селища Нового Райкович також почав апаратну нараду в понеділок.

- Лобіювати інтереси окремих груп - чи то сільськогосподарських, то чи промислово-сільськогосподарських, то чи політичних - неприйнятно, - зазначив він. - Ми вже догосподарювалися до того, що, створивши інженерну базу 101 мікрорайону, залишилися ні з чим через те, що віддали землю на відкуп. Частина її відійшла Соколівській ОТГ. Те ж саме деякі особистості хочуть зробити з селищем Новим. Але я знаю, що жителі приймуть правильне рішення, і закон влаштований так, що обійти їхню думку неможливо.