Річки на Кіровоградщині забруднені неочищеними скидами

Перегляди: 1999

Інгул біля Первозванівки за сімома з одинадцяти показників перевищує гранично допустимі концентрації для поверхневих водних об’єктів.

Про це CBN розповіла кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та геоекології ЦДПУ імені В.Винниченка Ольга Гелевера, спираючись на дані Державного агентства водних ресурсів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Проби води бралися нижче скиду ДП «Схід-ГЗК» Інгульської шахти та КП «Кіровоградське ВКГ».

В них виявили, наприклад, високу концентрацію нітрит-іонів, що свідчить про те, що у воду потрапили органічні речовини зі стічних вод.

«Сульфат-іони потрапляють у воду з промисловими стоками, особливо з шахт, а також свідчать про забруднення води відходами тваринного походження. Іони амонію з’являються у воді, яку недавно забруднили каналізаційними стоками», - розповіла еколог.

Крім того, за даними дослідження, внаслідок скидання неочищених вод Інгульською шахтою до річки потрапляє значна кількість радіоактивних речовин – радію та урану.

Перевищення гранично допустимих норм, за словами еколога, є одним з впливових факторів, які призводять до «цвітіння» води.