Політологи стверджують, що партія Гройсмана може стати сюрпризом на виборах

Перегляди: 1021

Рейтинг партії «Українська стратегія Гройсмана» стрімко наближається до прохідного бар’єру.

Про це свідчать останні результати всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою компанією Active Group у червні 2019 року, повідомили CBN у прес-службі партії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даними дослідження до подолання прохідного бар’єру на дострокових парламентських виборах наближаються: «Опозиційний блок» (5,1%), «Радикальна партія О. Ляшка» (4,7%), «Українська стратегіям Гройсмана» (4,1%), «Сила і честь» (3,8%).

Особливо експерти відзначають стрімкий ріст рейтингу «Української стратегії Гройсмана». Наголошують, з такими «обертами» чинний прем’єр-міністр та лідер партії Володимир Гройсман має всі шанси зайняти місце в парламенті.

«До речі, я говорила місяць тому, що у Гройсмана є непогані шанси на перемогу, здається, у інтерв’ю для ВВС. Дивлюся, що соціологи таки підтверджують мою тодішню тезу: стартувавши з 1%, УС Гройсмана нарощує позиції», - заявила політичний експерт Світлана Кушнір.

Незмінним лідером антирейтингу, не зважаючи на зміну назви політичної сили, залишається «Європейська солідарність» Петра Порошенка. На запитання «За яку партію ви б не проголосували ні за яких обставин?» 43,7% респондентів обрали саме цю політисилу. Відтак експерти припускають, що в Порошенка є серйозний конкурент.

«Очевидно, УСГ вступає у боротьбу з "консервативним електоратом", з ЄС Порошенка, і на цьому тлі останні заяви про "нові" і "старі" політичні сили від Гройсмана вже звучать дещо цікавіше. Фактично, це ж означає, що у боротьбі за "електоральний спадок" Порошенка з'являється новий, потужний гравець», - наголосив політолог Петро Олещук.

Постійне зростання рейтингу Гройсмана політологи пов’язують із бажанням бачити його прем’єром і надалі. Так, серед лідерів в опитуванні за бажаного прем’єра, яке проводив «Рейтинг» з 12 по 20 червня, кожен десятий українець хоче бачити на чолі майбутнього уряду Гройсмана. Експерт Олексій Голобуцький каже, у чинного прем’єра є мінімум дві переваги, аби пройти прохідний бар’єр у 5 % у наступний парламент .

«Перше: виборці позитивно оцінюють результати його роботи за три роки. Результати, котрі кожен може "помацати" - ті ж дороги. Електоральний потенціал цього пункту ще тільки почали конвертувати в голоси. Друге: дуже багато пунктів, на яких піаряться інші політики і їхні партії, по факту реалізовані саме Кабміном Гройсмана – і цей момент також можна конвертувати в голоси. Навіть більше: те, що той же Зеленський тільки обіцяє, - "держава в смартфоні", скажімо, - по факту вже частково реалізовано тим же урядом Гройсмана», - сказав він.

За даними цього ж опитування соціологічної групи «Рейтинг» діяльністю Володимира Гройсмана на посту прем’єр-міністра повністю задоволені 6% опитаних і ще 16% – скоріше за все задоволені. Це означає, що Гройсман може розраховувати на голос кожного п’ятого виборця, який визначився за кого голосуватиме, кажуть експерти.

«Якщо політтехнологам Гройсмана вдасться конвертувати особистий рейтинг прем'єр-міністра в електоральний рейтинг його партії, тоді "Українська стратегія" зможе пройти в новий склад українського парламенту», - зазначив політолог Володимир Фесенко.

Суспільний запит на «нові обличчя» є, говорять фахівці. Однак більше половини опитаних виборців зазначають, що хочуть бачити на посаді прем’єра людину зі значним досвідом керування країною і доробком корисних справ. До того ж у віковій категорії громадян, що хочуть бачити досвідченого керманича уряду, переважають якраз люди старшого віку. Це саме ті, що точно прийдуть на виборчі дільниці влітку. А відтак в «Української стратегії Гройсмана» є всі шанси стати сюрпризом цих виборів, зазначають політологи.

«Явка на виборах буде низькою. Це ключовий фактор. Для перемоги потрібні всього лише 600 тис. голосів. Київ у вакуумі (вже писав про це). Київ був за Боксера і за Петра. Їх більше немає. Куди піде електорат на тлі останніх і вельми грамотних заяв Гройсмана? А ще є Вінниця та Вінницька область. Я впевнений, що він має всі шанси зібрати 600 тис голосів... Особливо на тлі того, що майже чверть громадян вважають, що його політика правильна», - переконаний блогер і політолог Михайло Чаплига.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбудуться парламентські вибори.