Мер Кропивницького Андрій Райкович - про підготовку до опалювального сезону

Перегляди: 1339

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Щотижневу нараду фахівців міськради Кропивницького мер присвятив в основному проблемам підготовки до опалювального сезону, який, незважаючи на гаряче політичне літо, може виявитися досить прохолодним.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Андрій Райкович почав без розгойдування, причому відразу попросив «допомогу залу», тобто звернувся до журналістів з проханням активізувати роз'яснювальну роботу серед населення з приводу проблемних питань: «Прошу роз’яснити, чому ми не можемо знизити тариф на теплову енергію, яка в цьому економічна складова, щоб нас не втягнули в політику». Виявляється, згідно з розпорядженням уряду, кожен багатоквартирний будинок повинен бути обладнаний загальним лічильником тепла незалежно від кількості квартир, що знаходяться на централізованому теплозабезпечення. В іншому випадку нас чекають штрафні санкції, тому що місто за цим показником знаходиться в зоні ризику.

Оскільки витрати лягають на теплогенеруюче підприємство, а воно у нас комунальне, Андрій Райкович наказав остаточно і безповоротно розібратися з питаннями юридичного і фактичного розриву договору з колишнім орендарем частини міського теплогенеруючого господарства, а саме - ЦНТІ УНГА. У цьому ж руслі знаходиться і необхідність забезпечити право на установку автономних систем опалення всім охочим, особливо в будинках, де на «трубі» залишилося по кілька квартир. «Не ми розбалансували систему теплозабезпечення, але нам це виправляти. Тому, якщо в будинку на центральному теплопостачанні залишилося менше 5% квартир, потрібно провести соціальну звірку можливостей власників на предмет самостійного встановлення автономного опалення. Ми повинні від’єднувати такі будинки повністю», - зауважив міський голова.

На остаточне врегулювання питання лишилося всього два місяці, оскільки після початку опалювального сезону настане технічна заборона на зміну систем опалення будинків. Мер рекомендував негайно активізувати роботу з населенням і з погашення боргів за комунальні послуги, особливо за користування тепловою енергією, так як це питання отримання газових номінацій на майбутній опалювальний сезон. При цьому треба зробити все можливе, щоб гроші за тепло не потрапляли на рахунки колишнього орендаря, а люди розуміли, що місто має обмежені можливості впливу на вартість комунальних послуг за рахунок місцевого бюджету.

Незважаючи на виконання плану з доходів за перше півріччя на 102%, це не дає права на коригування видаткової частини, тому підготовка до опалювального сезону буде проходити в рамках минулорічних асигнувань, що можна компенсувати якістю виконуваних робіт.

Крім підготовки до опалювального сезону, міське господарство має бути на рівні в будь-якому напрямку, в тому числі і під час святкування 265 річниці міста. До речі, в цьому році Кропивницький обзаведеться справжнім ключем від міста, виготовлення якого замовлять умільцям. Невідомо, кому і коли його будуть вручати, і чи не пов'язано це з майбутніми виборами, але виготовлять ключ з витратних матеріалів, тобто зі старих і непотрібних ключів. Головне - не здати помилково ключі від квартири...