Активісти створять мапу доступності Кропивницького

Перегляди: 1185

До Кропивнипцького завітала команда проекту «Доступно.UA», який протягом уже трьох років поширює ідею доступності міського простору та повноцінне включення людей з інвалідністю у життя суспільства.

У прес-центрі CBN ініціатор проекту Дмитро Щебетюк сьогодні, 15 липня, поділився першими враженнями про обласний центр. За його словами, він очікував на містечко на кшталт Хмельницького, а побачив гарне сучасне місто. Щодо доступності, то, на погляд Дмитра, у Кропивницькому з цим не гірше, ніж у західних регіонах країни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Команда «Доступно.UA» вже створила онлайн-мапи доступності 15 міст України, куди заносяться установи, культурні, спортивні, освітні заклади, аптеки, а також заклади харчування з фото та описом того, з чим там можуть люди на візках зіткнутися.

З'явиться на сайті й мапа Кропивницького. Протягом трьох днів Дмитро Щебетюк та команда «Доступно.UA» перевірятимуть місто. Зараз вони відвідують міськраду, пошту та аптеку в центрі. Завтра-післязавтра - Козачий острів та Дендропарк.

Та вже характерною для Кропивницького особливістю Дмитро назвав любов до маленьких бордюрчиків і сходинок, у яких немає потреби. Вказав на головну площу міста, яка вся складається зі сходинок, на на той факт, що спуски на пішохідних переходах розраховані лише на один візок, та звернув увагу, що здорові люди воліють користуватися зручними спусками.

Дмитро Щербатюк наголосив, що питання доступності актуальне не тільки для людей в інвалідних візках. Від 27 до 55 відсотків жителів нашої країни можуть входити в маломобільні групи. Це батьки з маленькими дітьми, старенькі, люди з валізами тощо.

Сьогодні о 18:00 відбудеться ще одна зустріч з Дмитром Щебетюком, де він розповість про свої автостопи Україною та Білоруссю, Європою, про заплив через Босфор. Там можна буде назвати додаткові локації у місті, які вартувало перевірити на доступність.

Зустріч відбудеться в «Авокадо-хол» (вул. Чміленка, 24-Е).

Дмитро Щебетюк та команда «Доступно.UA» розраховують, що їхню ініціативу підтримають та продовжать місцеві активісти: надалі надаватимуть інформацію для онлайн-мапи, спілкуватимуться з власниками громадських закладів та чиновниками заради збільшення доступності Кропивницького.