Не ганьбіть Україну! Трохи про дематюкизацію

Перегляди: 1026

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це тільки один, до того ж не найяскравіший приклад того, які осли народжуються під місяцем.

Ярослав Гашек.

З власного досвіду знаю: з роками починаєш повторюватися - в оповіданнях, цитатах і анекдотах. Але що поробиш, здається, все головне вже давно написане, і краще ніхто і ніколи не скаже. Це в повній мірі відноситься до багаторазово цитованого легендарного роману Ярослава Гашека «Пригоди бравого солдата Швейка» і особливо до післямови до його першої частини.

Буквально на одній сторінці Гашек пояснив всю дурість громадських дискусій про лихослів'я, які ось уже сотні років наполегливо затівають ханжі й лицеміри. «Такі типи на людях страшно обурюються, але з величезним задоволенням ходять по громадських вбиральнях і читають непристойні написи на стінах». За різкістю і спрямованістю цитати ви вже напевно здогадалися, що мова піде про гучний законопроект Ольги Богомолець «Про протидію лихослів'ю» (або «Про дематюкизацію мови»).

Верховна Рада восьмого скликання йде некрасиво, вона, пардон, прос ... ла все: довіру суспільства, надії на майбутнє, мрії про викорінення політичної корупції й безкультур'я. Чотири відсотки підтримки парламенту в суспільстві практично відповідають кількості адекватних і прогресивних нардепів - їх менше 20, а в нову Раду зібралося 307 (!!!) нинішніх «сидільців». Чого можна очікувати від цих людей? Тільки обговорення законопроекту «Про дематюкизацію», ну або «Про хімічну кастрацію педофілів». Нічого не скажеш, найнагальніші проблеми...

І що примітно, Рада технічно не встигає розглянути законопроект Богомолець, а значить, приймати його повинен новий парламент. А в залі будуть сидіти автори цієї підлості - Парубій, Сюмар і Ко і весело іржати: як ми вас зробили? Хочете нові закони прийняти? Про імпічмент президента і депутатську недоторканність? Ні, спочатку наше лайно розгребіть!

Якби за законом Богомолець стояла тільки спроба відвернути увагу від агонії парламенту, перемкнути людей на дискусію «Штраф і мат», - було б півбіди. Але за цим документом стоїть ще й безпросвітна дурість! Які з сучасних проблем можна вирішити забороною? Пияцтво, хуліганство, наркоманію? Не виходить? А з матом вийде? Ви вже стільки всього назабороняли - тільки життя краще ні в одній сфері не стало! На якого дідька потрібен спеціальний закон для політиків, чиновників та інших учасників телешоу, якщо є відеофіксація і стаття в КК? Колись давали 15 діб - тепер нехай поліція штрафує на здоров'я. Чим бидло-депутат без недоторканності відрізняється від звичайного вуличного хама і дебошира? Та нічим!

Не було б щастя, та нещастя допомогло. Нещастя традиційно написало пост в «Фейсбуці» і несподівано для країни категорично... підтримало лихослів'я! В. о. голови МОЗ Уляна Супрун чітко і аргументовано пояснила, чим мат корисний і навіть необхідний для пересічного українця. По суті це єдина можливість зберегти нерви, серце і мозок при нестачі доступних і не фальшивих ліків, дорожнечі КТ і МРТ й інших радощах медреформи.

Як завжди, був точний у формулюваннях блискучий мовознавець Олександр Авраменко. На його думку, лайки «завжди були, є і будуть, оскільки через табуйовані слова, нецензурну лексику людина викидає свої негативні емоції». І головне - нам є що викидати! А як ще можна охарактеризувати всі боки нашого життя, включаючи так звану роботу парламенту? Запропонований Ольгою Богомолець варіант «Бодай би тебе когут копнув!» явно не канає.

Так, до речі, поспішаю вас заспокоїти: практично в кожному парламенті світу є свої «богомольці», й ідіотські законопроекти - зовсім не рідкість. І ось тут таїться серйозна небезпека. Більшість найгрубіших матірних виразів прийшли до нас з тюркських мов, і їх заборона цілком може викликати реакцію «богомольців» з турецького (казахського, азербайджанського, киргизького, узбецького тощо) парламенту з нотою про негайне скасування цензури. Жартую.

Хотілося б, поки закон не прийнятий, сказати прямо, що я про все це думаю. Але не можна - перед мамою ніяково.