Перейменування Кропивницького назад на Кіровоград не буде - КС визнав декомунізацію конституційною

Перегляди: 1553

Конституційний Суд (КС) ухвалив рішення про визнання конституційним закону про декомунізацію.

Про це йдеться у повідомленні суду, текст якого має CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Цим рішенням Суд визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 9 квітня 2015 року № 317–VІІІ зі змінами», - сказано в повідомленні.

«За своєю злочинною сутністю комуністичний режим і нацистський режим були однаковими, - наголосив КС, - а методи здійснення ними державної репресивної політики – тотожними. Названі режими категорично заперечували можливість існування української незалежної держави, переслідували її прихильників та перешкоджали українському національному відродженню».

КС дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму та нацистського режиму, публічне використання їхніх символів є «намаганням виправдати тоталітаризм та запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей, захист яких є обов’язком усіх органів державної влади, а Закон є конституційним».

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 14 липня 2016 року парламент у рамках декомунізації перейменував Кіровоград на Кропивницький.

Наразі на розгляді КС знаходиться рішення Верховної Ради про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку.