Мешканці багатоквартирних будинків на Кіровоградщині платитимуть за воду більше

Перегляди: 4181

Селище міського типу Смоліне Маловисківського району стане пілотним населеним пунктом на Кіровоградщині, де на багатоквартирних будинках встановлюватимуть загальні лічильники води.

Про це CBN повідомили у прес-службі ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У селищі - 52 багатоквартирні будинки. Відсьогодні його жителі почнуть отримувати звичні квитанції на оплату послуг на наступний квартал із прикріпленим бланком.

«Закон про комерційний облік», який набрав чинності ще 2 серпня 2017 року, передбачає, що у кожному багатоквартирному будинку, який обслуговує ОКВП «Дніпро-Кіровоград» як оператор зовнішніх інженерних мереж, повинен бути встановлений загальний лічильник. Підприємство мало встановити їх протягом півтора року з моменту набрання чинності закону.

Верховна Рада перенесла терміни встановлення лічильників, оскільки до цього часу водоканали не мали регламенту цієї процедури.

У Смоліному обстежили підвали всіх 52 багатоквартирних будинків, визначили фронт робіт.

Згідно з законом, протягом двох місяців споживачі мають визначитись із порядком встановлення лічильника. Мешканці багатоквартирного будинку повинні скликати загальні збори, на які треба зібрати не менше 75 відсотків власників житлових площ.

Якщо протягом двох місяців споживачі визначились та їх усе влаштовує, потрібно написати на підприємство лист-погодження та підкріпити протокол зборів.

Якщо споживачам не підходить запропонований варіант і вони хочуть розробити проект та встановити лічильник самотужки, знову потрібно писати листа з прикріпленим протоколом зборів. У випадку самостійного встановлення термін на цю процедуру зростає з двох до чотирьох місяців. Якщо й за цей період роботи не будуть виконані, то вони автоматично перейдуть до компетенції водоканалу.

Якщо споживачі не визначились і не надіслали на підприємство жодних результатів щодо їхнього рішення, або протокол зборів складений неналежним чином, то через два місяці, згідно з законом, це вважається автоматичною згодою. В такому разі підприємство через два місяці подає лист до виконавчого комітету ОТГ Смолінської селищної ради з проханням затвердити ці внески на своєму засіданні. І лише після того, як виконком це зробить, підприємство розпочне встановлення лічильників, антивандальних шаф, пломбування та взяття на облік, проведення подальшого обслуговування чи заміни цих приладів. Після цього споживачам почнуть нараховувати внески.

У законі також є момент, відповідно до якого виконком матиме компетенцію профінансувати їх для людей.

Між показниками будинкового і квартирних лічильників завжди є різниця – небаланс. Навіть у тих будинках, де прилади обліку у 100 відсотках квартир. Наприклад, якщо у будинку 249 квартир і в середньому споживають по 10 кубометрів води, то виходить 2490 кубів споживання на місяць. А загальнобудинковий лічильник показує 2600 кубометрів. Різниця – 110.

Перша причина виникнення різниці – у побутових водолічильників точність класу «А». Переважна більшість їх встановлена вертикально, тому рахують вони грубо, з похибкою. 60 літрів протікання через такий лічильник на годину не рахуються взагалі. Якщо лічильник встановити горизонтально, він рахуватиме з похибкою 30 літрів на годину. І коли помножити 60 неврахованих літрів на 249 квартир, то виходить втрачених 14 кубометрів води на годину. А якщо в підвалі стоїть загальний лічильник, його похибка ще менша.

Друга причина – крадіжки. Багато споживачів використовують різні механізми для зупинки обліку води на лічильнику, або ж набирають ємності, пускаючи воду по краплині. Наприклад, у Знам’янці близько семи десятків багатоквартирних будинків. Їх ще 2004 року обладнали загальними лічильниками. Після повірки виявилося, що втрати по будинках коливалися від 15 до 40 відсотків. Частина – за рахунок неточностей лічильників, частина – через крадіжки, частина – через обидва ці фактори.

Якщо мешканці визначать ОКВП «Дніпро – Кіровоград» розподілювачем послуги водопостачання, то різниця обраховуватиметься пропорційно до споживання. Наприклад, маємо різницю в 110 кубів і 249 квартир у цілому. Одна квартира спожила 10 кубометрів – це 0,3%. Цю цифру ділимо на показник загального лічильника – приміром, 2600 – і множимо на 110 кубів. Виходить, що замість 10 потрібно буде оплатити 10,4 кубометра. Інша квартира спожила 2 кубометри – вони діляться на 2600 і знову множаться на 110 – виходить 2,08 кубометра.

Раніше небаланс повинен був включатися в тариф, але НКРЕКП навіть не пропускала цей пункт під час його формування, а після прийняття «Закону про комерційний облік» водоканали взагалі позбавили права це робити. Виробник не повинен мотивувати людей не дурити лічильники. Будинок – це спільна власність його мешканців незалежно від форми власності – чи це ОСББ, чи ЖЕО.

«Закон про комерційний облік» передбачає відповідальність за невстановлення загальнобудинкових приладів обліку. Санкції застосують, якщо це не буде зроблено до 1 серпня 2020 року, тому вимоги закону для підприємства мають невідворотну дію.

Після встановлення лічильників у Смоліному на черзі будуть багатоквартирні будинки у Знам’янці, Світловодську, Олександрії та Кропивницькому.