На Кіровоградщині провели розслідування щодо лептоспірозу

Перегляди: 949

Після загибелі від лептоспірозу 49-річного жителя Бобринця головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провело епідеміологічне та епізоотичне розслідування підтверджених випадків лептоспірозу, повідомляє CBN з посиланням на установу.

Фахівці перевірили двох собак, які живуть у домі, та Leptospira Сaniсola в крові тварин не виявили. У приміщеннях домогосподарства, де утримують свійських тварин, провели дератизацію та дезінфекцію.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Представники Держпродспоживслужби проінформували місцеву владу про необхідність провести дератизаційні заходи та очистити Глазівські ставки Кетрисанівської сільської ради та річку Бобринка, де хворий неодноразово купався й рибалив, а також прилеглу до водойм територію і провести інші заходи з профілактики лептоспірозу.

В селі Олександрівка Олександрійського району в домогосподарстві постраждалого протиепізоотичні заходи не проводилися через відсутність домашніх тварин. Для попередження випадків захворювання на лептоспіроз біля ставків, де рибалив потерпілий, встановили попереджувальні таблички, покосили траву та очерет і розповіли людям про епідемічну ситуацію з захворювання на лептоспіроз.

У мешканців Ганнівки Новоукраїнського району та Мартоноши Новомиргородського району захворювання на лептоспіроз не підтвердилося. Однак фахівці Держпродспоживслужби провели клінічний огляд наявних у домогосподарстві тварин та відібрали проби крові для лабораторного обстеження на лептоспіроз. Результати виявилися негативними.

За випадком підозри на лептоспіроз, який може бути пов'язаний з риболовлею та купанням у ставку села Бандурове Гайворонського району, орендарю ставка і сільському голові рекомендували встановити попереджувальні знаки про заборону вилову риби та купання в ставках, а також провести дератизаційні роботи на прилеглій до ставків території.

В обласному управлінні Держпродспоживслужби нагадали: пік захворюваності на лептоспіроз припадає на літо - початок осені, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

За шість місяців 2019 року в Україні зареєстрували 51 випадок захворювання. У області захворіло двоє людей – 69-річний житель Олександрівки Олександрійського району та 49-річний житель Бобринця Бобринецького району. Для обох чоловіків захворювання стало смертельним.