ОПОРА: Кіровоградщина стала однією з перших в Україні, де на спецдільницях давали по 2 бюлетені

Перегляди: 858

Кіровоградщина стала однією з перших областей, де впровадили практику видачі на спецдільницях двох бюлетенів.

Про це в прес-центрі CBN сьогодні, 22 липня, розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ОПОРи в області Євген Гурницький, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В колонії №6 члени ДВК видавали виборцям по два бюлетені: по загальнодержавному та одномандатному округам. Поруч на спецдільниці СІЗО - тільки один - по загальномандатному виборчому округу.

ОПОРА звернулася до ЦВК, яка послалась на ч. 10 статті 2 Закону «Про вибори народних депутатів».

«Там чітко вказано, що є дві підстави для того, щоб особі видати лише бюлетень по загальнодержавному округу: це коли особа знаходиться за кордоном, або коли вона написала заяву про зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Інших правових підстав для ненадання виборцю бюлетеня по одномандатному округу немає», - роз'яснив Євген Гурницький.

За його словами, з точки зору прав людини, більш важливим є надання можливості для реалізації свого виборчого права, ніж позбавлення його. Тож, на думку спостерігачів ОПОРИ, у членів ДВК правових підстав не надавати бюлетенів по мажоритарці не було.

«Виборці знаходяться в місцях несвободи не зі своєї волі, а в лікарні - навпаки», - зазначив Євген Гурницький.

Омбудсмен також зазначив, що увечері вчора на території виправної колонії сталася пожежа, через що у колонії та СІЗО годину не було світла. Проте комісії на спецдільницях працювали у робочому режимі.

Нагадаємо, вчора, 21 липня, в Україні відбулися парламентські вибори.