Кіровоградська область відстає від України по рівню економічної активності

Перегляди: 1055

Жителі Кіровоградщини менш економічно активні, ніж українці, що проживають в інших областях.

Це показав аналіз трудових ресурсів в області, про який на вчорашньому засіданні робочої групи з розробки стратегії розвитку Кіровоградської області на 2021-2027 роки доповіла декан факультету обліку і фінансів ЦНТУ Наталія Шалімова, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Лише 32% людей від 15 до 70 років у 2017 році були офіційно працевлаштовані та платили податки. Проте якщо порівнювати з 2018 роком, спостерігаються певні позитивні тенденції», - розповіла Наталія Шалімова і додала, що потроху зменшується також кількість безробітних.

Тим не менш, Кіровоградська область відстає від всієї України по рівню економічної активності та на 3% по рівню зайнятості і безробіття.

Причиною економічної неактивності жителі регіону, які складають чверть людей від 15 до 70 років, називають виконання домашніх обов’язків. Ще 4,3% - зневірені, за визначенням Державного комітету статистики. Це люди, які не знають, де шукати роботу, шукали, але не знайшли роботу, яка б влаштовувала.

«На жаль, треба констатувати, що відсоток зневірених людей в нашій області майже найвищий, ніж по всій Україні – 2,2%», - зазначила експертка.

Кіровоградщина входить в шістку областей з найбільшою кількістю зневірених та тих, хто виконує домашні обов’язки, серед економічно неактивного населення. Інші п’ять – західні області.

«По Україні таких 26% серед економічно неактивного населення, а на Кіровоградщині – 31%», - розповіла Наталія Шалімова.

Що стосується рівня середньомісячної заробітної плати, за показниками 2010-го, 2017-го та січня, травня 2019 років Кіровоградщина відстає від Миколаївської, Дніпропетровської, Одеської, Вінницької, Полтавської, Черкаської і України в цілому.