У Кропивницькому цирк-шапіто «Вогні Києва» виступатиме без номерів з тваринами

Перегляди: 3077

У Кропивницькому з 9 по 18 серпня плануються гастрольні виступи цирку-шапіто «Вогні Києва», передає кореспондент CBN.

Цей візит викликав скандал серед місцевої громади. В рекламі, яку розповсюджували містом та у ефірі радіостанцій, були вказані виступи тварин.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Представник цирку під час візиту до міста повідомив управління культури і туризму про те, що вони мають наміри провести гастролі у Кропивницькому.

«Його ознайомили з рішенням сесії, і він підтвердив, що вони не будуть використовувати тварин під час виступів, - розповів CBN заступник міського голови Андрій Паливода. - Та суспільний резонанс, який викликала реклама, змусив нас знову запросити представника шапіто. Він пояснив, що у цирку є дозвіл мінкультури, але ж у нас є рішення міської ради. Тому ми скасували надання дозволу на торгівлю квитками».

Дирекція цирку виявила готовність прибрати номери з тваринами.

«В Україні є закон про заборону використання у цирку диких тварин. Заборони щодо поросят, кізочок, собачок, голубів немає. Але якщо міська рада заборонила, ми будемо працювати без двох номерів з тваринами. Це маленькі собачки, дві кізочки і поросята», - розповів адміністратор цирку «Вогні Києва» Юрій Фесенко. Загалом програма складається з 20 номерів.

Проте він не розуміє такого ставлення.

«В нас усі тварини доглянуті. Де таке є, що свиня помирає від старості у 16 років? Вона артистка. Вони виходять на манеж і працюють. Вони привиті на нагодовані. Чому тоді зоозахисники не захищають коней, які служать у поліції, або собак, які служать на кордоні чи шукають наркотики», - зауважив Юрій Фесенко і нагадав, що вдома ми теж дресуємо собак.

У 2017 році Верховна Рада ухвалила законопроект №5119-1 про зміни до законодавства щодо запровадження гуманного ставлення до тварин, який уточнює поняття «пересувний звіринець» і забороняє шапіто з тваринами.

У цирку-шапіто «Вогні Києва» працюють майже 30 людей. На гастролі до Кропивницького вони приїдуть з Кременчука.

Нагадаємо, 7 травня 2019 року на сесії міської ради Кропивницького депутати підтримали звернення колеги від УКРОПу Михайла Бєжана «Про припинення розміщення заїжджих, пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Кропивницького».