З початку року на Кіровоградщині зареєстрували 27 випадків захворювання тварин на сказ

Перегляди: 1202

Найбільшою проблемою для нашої області в 2018 році став сказ тварин.

Про це сьогодні, 29 липня, під час апаратної наради в ОДА повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Ігор Бойчук, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

2018 рік став рекордним щодо кількості випадків сказу, зокрема зареєстрували 153 випадки та оголосили 112 неблагополучних пунктів.

Цьому сприяла висока щільність популяції червоних лисиць, а також висока концентрація безпритульних тварин у населених пунктах області.

В 2019 році ситуація щодо сказу тварин значно покращилася. Станом на 1 липня 2019 року в області зареєстрували 27 випадків захворювання тварин на сказ та оголосили 20 неблагополучних пунктів, що на 46 випадків та 30 неблагополучних пунктів менше, ніж у відповідному періоді 2018 року.

Це стало наслідком застосування 370 тис. доз пероральної антирабічної вакцини наприкінці минулого року шляхом розкидання приманок з літаків над територією області площею 18,5 тис. кв. км.

Вартість однієї дози вакцини становить близько 1 євро. Це дороговартісна акція, яка фінансується із державного бюджету.

Європейський досвід показує, що для досягнення благополуччя щодо сказу необхідно багаторазове застосування пероральної вакцини протягом трьох - п’яти років, двічі на рік.

Разом з тим щорічно установи ветеринарної медицини ін’єкційною вакциною щеплять проти сказу від 250 до 270 тисяч собак та котів.

Аналіз захворюваності тварин показує, що найбільше випадків сказу реєструють серед червоних лисиць і котів, далі у списку – собаки, переважно бродячі.

Одним з питань, вирішенням якого могло б вплинути на рівень захворюваності на сказ серед собак, - це створення притулків для бездоглядних тварин, де б проводили ветеринарну обробку.