У юстицiї Кiровоградщини пояснили, як заробiтчанам не потрапити в рабство за кордоном

Перегляди: 854

Починаючи з 1991 року, понад 230 тисяч українцiв стали жертвами торгiвлi людьми.

Про це CBN поiнформували в прес-службi обласної юстицiї.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як свiдчить офiцiйна статистика представництва Мiжнародної органiзацiї з мiграцiї в Українi, значна частина з них – це молодi люди вiком до 35 рокiв.

«Iснує мiф, що жертвами торгiвлi людьми стають переважно молодi жiнки. Насправдi це зовсiм не так. У рабство можуть потрапити й дорослi чоловiки або хлопчики-пiдлiтки, яких використовують на примусових роботах. Траплялись навiть випадки, коли жебрацтвом змушували займатись трирiчних дiтей», - прокоментувала в. о. начальника юстицiї Кiровоградщини Анна Калiнiна.

За її словами, плануючи поїздку за кордон для роботи, навчання або вiдпочинку, потрiбно бути максимально уважним. Тiльки так можна убезпечити себе й не потрапити в пастку.

«Жертвою торгiвлi людьми може стати будь-хто. Шахраї щоразу знаходять все хитрiшi способи обману. Саме тому нiхто не застрахований вiд загрози. Однак її можна уникнути, якщо знати, як дiєво себе захистити в чужiй країнi», – розповiла Анна Калiнiна.

Ключовi поради:

1. Довiряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам, наприклад, полiцейським чи прикордонникам. При цьому нi в якому разi не залишайте свiй паспорт у якостi застави та не вiддавайте його роботодавцям «для реєстрацiї».

2. Зареєструйтеся в українському посольствi/консульствi в країнi, де плануєте залишатися упродовж кiлькох мiсяцiв.

3. Зберiгайте копiї всiх важливих документiв (вiзу, закордонний паспорт, нацiональний паспорт, страховий полiс, контракт, запрошення тощо) у безпечному мiсцi окремо вiд оригiналiв.

4. Пiдтримуйте постiйний контакт iз родичами та близькими, повiдомляйте їм про змiну мiсця роботи або проживання.

«Особливо уважними потрiбно бути тим, хто планує перебувати за кордоном тривалий час iз метою працевлаштування. Трудова дiяльнiсть за туристичною або гостьовою вiзою є порушенням закону. Якщо вам пропонують оформити вiзу посередники, спочатку уточнiть у вiдповiдному консульствi, чи це дiйсно можливо, а ще скiльки така послуга буде насправдi коштувати, – резюмувала Анна Калiнiна. - I ще один нюанс: вам можуть обiцяти, що ви можете виїхати за кордон за туристичною чи гостьовою вiзою, а вже потiм переоформити її на робочу. Не вiрте тим, хто вас запевняє у цьому. Навпаки, вас це має насторожити. А ще пам’ятайте, що вербувальниками, як правило, є люди, якi користуються довiрою у жертв. Тож завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицiю роботи, навiть якщо добре знаєте того, хто її пропонує».