Чим порадує День міста в Кропивницькому

Перегляди: 4711

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Це тільки здається, що до святкування Дня міста ще далеко. Ці кілька тижнів пролетять непомітно, і 21 вересня Кропивницький вибухне фарбами, веселощами, музикою і чудовим настроєм. Підготовка до 265-річчя обласного центру йде повним ходом. Ідей багато, не всі ще затверджені, але про дещо вже можна говорити. Заінтригувати жителів і гостей міста нам допомогла радник міського голови Кропивницького Євгенія Шустер.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Дуже важливо, що організатори свята враховують недоліки минулих років, прислухаються до рекомендацій, у програмі залишають те, що припало до душі народу, прижилося, і додають щось свіже, чого ще ніколи не було. Таким чином свято з кожним роком стає більш насиченим і набагато змістовнішим.

Врахуйте, що святкування триватиме не один день - просто концентрація заходів припадає на суботу. Козачий острів на три дні буде відданий під фестиваль вуличної їжі, але цього разу він буде називатися «День народження», і його розділять на зони.

У якості довгоочікуваних подарунків місто отримає кілька об'єктів. Це міст на Полтавській, арка, приймальне відділення лікарні на Валах та будинок на Жадова. Все це урочисто відкриють. Планується презентація книги про Кропивницький, порадує око квіткова фортеця на одному з пагорбів Фортечних Валів. Буде організований вело-квест, під час якого велосипедисти їздитимуть історичною частиною міста, виконуватимуть якісь завдання, шукатимуть фрагменти того, що в результаті складеться в єдине ціле. У що саме - сюрприз.

Сюрпризом поки що залишається й ім'я зірки, яка виступить на центральній площі міста. Але музики і до основного концерту буде багато. Муніципальний духовий оркестр виступить з новою програмою і в нових концертних костюмах. Буде представлений новий камерний колектив. Традиційно буде «співати» Театральна площа. Як завжди, живою буде вулиця Дворцова. Танцювальна столиця порадує танцювальним марафоном. До того ж не виключено всеукраїнський чемпіонат з хіп-хопу та брейк-дансу. Обіцяють багато цікавих фотозон.

Ковалівський парк здивує фестивалем сиру, вина, меду, молока, м'яса, хліба... Для цього з’їдуться кращі виробники перелічених товарів з області та інших регіонів. Там же, в парку, будуть національні квартали. Це якраз традиція, що вже полюбилася. З огляду на те, що величезною популярністю торік користувалася «тетеря» - праматір сучасного кулешу, в цьому році знайшли рецепт прабатька - кулеби. Стравою пригощатимуть всіх охочих.

Заплановані благодійні акції, виручені кошти від яких передадуть тим, хто не має можливості святкувати. А саме - маленьким пацієнтам дитячого медичного центру «Добруджа». Не виключено, що частування святковим пирогом теж матиме ознаки благодійності. Тобто його не роздаватимуть порційними шматочками, а продаватимуть. Що, в принципі, давно треба було зробити, щоб уникнути тисняви і масового «завантаження» ласощів у пакети.

Пиріг обіцяє бути особливим. Фахівці-кондитери отримали завдання розробити кулінарний шедевр у формі символу нашого міста - Фортеці Святої Єлисавети. А те, що він буде смачним, сумнівів не викликає.

Це не все з того, що буде представлено на Дні міста. І хоч підготовка йде активно, якщо у когось є ідеї, можна з ними звертатися в будь-яке управління міськради, тому що підготовкою до свята там займаються всі. І не плануйте ніякі поїздки на період святкового тижня, який буде незабутнім.