На Кіровоградщині розкопують найдавніший скіфський курган (ФОТО)

Перегляди: 3833

На Кіровоградщині тривають розкопки найдавнішого кургану степової Скіфії, аби повністю дослідити царське поховання.

Про це CBN розповіла керівник ГО «Ексампей-ЕКО» Ніна Бабанська.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Курган, датований сьомим століттям до нашої ери, отримував у різний час різні назви - Мельгуновський, Лита, або Червона, Могила і навіть курган №3. Його розкопували Олексій Мельгунов, який виявив золоті артефакти, та Володимир Ястребов за часів Єлисаветграда. Ястребов залишив досконалі описи, безцінні для наступних поколінь археологів, і виявив наявність шлаку – сліди ритуального спалення біля входу в поховання.

У 1949 році курган оглядав радянський археолог Олексій Тереножкін, а вже в 90-ті- дослідження проводила відома скіфолог Кіровоградщини Нінель Бокій», - сказала Ніна Бабанська і нагадала, що під час розкопок в кургані знайшли чимало золотих прикрас у вигляді скіфського орла, що ліг в основу герба Кіровоградської області.

Зараз розкопки веде група фахівців Центральноскіфської археологічної експедиції під керівництвом Юрія Болтрика. Вони вже передали до фондів Кіровоградського краєзнавчого музею нові знахідки з царського поховання. За словами Юрія Болтрика – це «банківський депозит» для майбутніх досліджень.

По завершенні науково-дослідних археологічних розкопок кургану на місці скіфського поховання хочуть встановити пам’ятний знак «Лита могила».