У Кропивницькому обговорили пропозиції щодо внесення змін до Конституції

Перегляди: 1462

Друге засідання круглого столу з обговорення пропозицій до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України» щодо децентралізації влади відбулося сьогодні, 7 серпня, у залі засідань обласної ради, передає кореспондент CBN.

Учасники круглого столу розглянули пропозиції щодо внесення змін до запропонованого законопроекту, які надали території. Вони стосувалися дев'яти статей - №№118, 119, 132, 133, 140 – 144 щодо префектів та адміністративно-територіального устрою країни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На думку заступника голови облради Ігоря Степури, розглядати та приймати цей законопроект не можна, поки немає законів, у яких розписані повноваження.

«Ми обговорюємо кота в мішку, - заявив він. - Наділяти префекта величезними повноваженнями, які ми не можемо передбачити, - велика помилка. Не маючи решти законів, розглядати інституцію префекта завчасно».

Директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко нагадав, що в ідеології інституту префектури лежить поняття нагляду. Префект - юрист, призначений президентом на певній території, який має команду фахівців з юриспруденції, функція яких вивчати регуляторні акти, прийняті органами місцевого самоврядування. Якщо вони порушують закони - звертається в суд, якщо ні - впроваджуватимуться незалежно від того, що вважає префект.

Заступник голови облради зазначив, що, поки не буде реформи силового блоку, не можна вносити зміни у Конституцію, особливо під час війни. Проте Олег Яременко переконаний, що не можна заморожувати ту систему, яка є на сьогоднішній день.

«Якщо ми поїдемо на село і спитаємо кожного, кого зустрінемо, чи добре йому живеться, отримаємо негативну відповідь», - сказав директор обласного Центру розвитку місцевого самоврядування і додав, що країні спочатку треба було провести адміністративно-територіальну реформу, а вже потім галузеві, наприклад медичну та освітню.

Інститут префекту потрібен, аби не було двовладдя на місцях, як є зараз, висловила думку начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторія Кулікова: «Префект - це не виконавча гілка влади. І таким чином на місцевому рівні у нас виконавчих органів немає, і всю повноту влади на себе перебирають органи місцевого самоврядування».