На Кіровоградщині археологи знайшли неординарне поховання (ФОТО)

Перегляди: 3844

У Бобринецькому районі, неподалік від Полум'яного, археологічна експедиція охоронної археологічної служби Інституту археології НАНУ відкрила курган, в якому виявила два поховання, передає кореспондент CBN.

В пізнішому з поховань виявили кам'яні стели доби бронзи.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповів науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Валентин Собчук, поховані у кургані представники ямної культури. Над похованням було дерев'яне перекриття, на якому були встановлені дві антропоморфні стели.

«Цінність в тому, що це зразки антропоморфної культури, які дуже гарно оброблені й зображують людську фігуру. Є голова, плечі, а далі йде звуження, яке передає людську фігуру. В однієї з фігур навколо голови є круговий паз, можливо, мова йде про якусь гривну, намисто. На мою думку, це фігура чоловіка, божества», - розповів Валентин Собчук.

За його словами, стели маркували поховання.

«По суті, те саме робимо й ми зараз», - зазначив дослідник.

Знахідки антропоморфних стел у похованнях не є рідкістю, розповів керівник кіровоградської охоронної археологічної експедиції Микола Тупчієнко. Але це поховання цікаве ще й тим, що в ньому дві плити.

«Ця пам'ятка неординарна, і неординарність її полягає в тому, що тут дуже добре опрацьовані ознаки антропоморфності. В першу чергу це виділення голови. Що це таке - можна лише гадати. Існують версії, що це індійське божество Поруша, яке супроводжує померлого у побойбічний світ і може його звідти вивести. А тут в нас два Поруші. Більшість дослідників трактують ямників як представників індо-іранських народів, яких ще називають аріями», - розповів кандидат історичних наук.

Стели найближчим часом доставлять у краєзнавчий музей.

«Археологічний сезон приніс дуже цікаві знахідки, які стануть значним поповненням колекції краєзнавчого музею, яка зараз нараховує три стели. Це успіх археологів Кіровоградщини, які знаходять ці знахідки і поповнюють нашу історію», - вважає головний зберігач обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко.

Сьогодні на розкопки до науковців завітали шанувальники краєзнавства та археології з музичним привітаннями до професійного свята.