Яким буде новий навчальний рік у Кропивницькому

Перегляди: 1200

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Новий навчальний рік цієї осені стартує 2 вересня, в понеділок. Як пройде урочиста лінійка - залежить від адміністрації кожної школи. Але спільною рисою всіх свят буде те, що на них не виступатимуть чиновники. У цьому на прес-конференції запевнила начальник управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про дошкільну освіту. Згідно з електронною реєстрацією дітей, які відвідують дошкільні установи, в дитячі садки у вересні підуть 9813 малюків у віці від трьох до шести років. Це приблизно на 200 дітей менше, ніж минулої осені. Лариса Давидівна пояснює це зниженням народжуваності в місті. А якщо врахувати той факт, що міські садочки відвідують дітки з довколишніх сіл, батьки яких працюють в обласному центрі, народжуваність у Кропивницькому впала ще більше.

На сайті управління освіти можна знайти інформацію про вільні місця в дошкільних установах. На сьогодні їх 338. Якщо батьки поки що не визначилися з дитячим садом, потрібно поспішити, оскільки з вересня почнеться «міграція»: дітей переводять у садки ближче до місця проживання або роботи батьків.

У трьох дитячих садах діють інклюзивні групи. За планом їх повинно бути 12, і управління освіти веде роботу зі збільшення кількості груп. Лариса Костенко звернула увагу на брак вихователів і просила всіх охочих (з відповідною освітою) працювати з дітьми звертатися в управління.

Приблизно 26 тисяч учнів підуть в 946 класів міста. Першокласників буде 2800 у 102 класах. У минулому році класів було 105. Це свідчення не тільки зниження рівня народжуваності, а й, швидше за все, виїзду сімей за кордон.

У рамках програми «Нова українська школа» школи забезпечені новими партами поки на 42 відсотки. Але постачальник обіцяє до початку навчального року забезпечити стовідсотково. Для кожного першого класу вже закуплені ноутбуки та принтери. За допомогою цієї техніки першокласники навчатимуться по-новому.

Протягом літа поліпшувалася матеріально-технічна база закладів освіти. Це відбилося на ремонті спортивних залів, дахів, санвузлів, благоустрою територій, закупівлі обладнання для їдалень та пралень, впровадженні енергозберігаючих технологій. Також було закуплено спеціальне обладнання для інклюзивного-ресурсних центрів.

Дві з половиною тисячі підлітків навчаються в шести закладах профтехосвіти. Менше половини з них - випускники міських шкіл. Мабуть, необхідно більш активно популяризувати професійно-технічну освіту, так як від регіонального замовлення набрано трохи більше половини необхідної кількості учнів. Державне замовлення становить 215 учнів, а подано лише 118 заявок.

Лариса Костенко повідомила, що триває поставка в школи нових підручників, і ними учні будуть забезпечені. Якщо батьків учителі стануть примушувати купувати книги - слід звернутися до директора школи або безпосередньо в управління освіти. Те ж стосується і спеціальних зошитів. Нав'язувати їх придбання ніхто не має права. Хіба що це буде ініціатива самих батьків. Майте це на увазі, коли на батьківських зборах будуть виноситися відповідні пропозиції.

І про смачне. Наприкінці серпня - початку вересня буде обговорюватися меню для шкільних їдалень. Не виключено, що в деяких школах буде кардинально змінена культура харчування. Як відомо, переможець п'ятого сезону «МастерШеф», кулінарний експерт Євген Клопотенко розробив проект «Нове шкільне харчування», який був затверджений на початку цього року.