На Кіровоградщині в Мельгунівському кургані знайшли нові артефакти (ФОТО)

Перегляди: 3534

На Знам’янщині між селами Копані й Топило тривають розкопки залишків Мельгунівського кургану.

Це одна з найважливіших пам’яток історії та археології Кіровоградщини, датована VІІ ст. до н. е., передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Саме в Литій Могилі у XVIII столітті знайшли золоті скіфські платівки з зображенням степового орла, який сьогодні прикрашає герб області.

Курган досліджували чотири рази. Першим - генерал-поручик царської армії Олексій Мельгунов у XVIII столітті, у XIX - етнограф Володимир Ястребов, у XX - український археолог Нінель Бокій. Нині роботи проводить Центральноскіфська експедиція Інституту археології НАН України.

Мета - закінчити археологічні дослідження скіфського кургану. На цьому місці обласна влада планує створити туристичний об'єкт - меморіальний комплекс «Лита Могила». Зробити триметровий насип та встановити на ньому кам’яну бабу, яка була серед знайдених артефактів під час розкопок кургану.

Курган грабували ще у скіфську добу, потім досліджували археологи. Але групі під керівництвом кандидата історичних наук Юрія Болтрика все ж вдалося знайти кілька артефактів - частинку меча, меблеві цвяхи, оплавлений шматок золота та декоративні накладки чи то на пояс, чи то на інші речі. Дослідники вважають, що накладки можуть належати представникам племен, які жили на цій території до скіфів.

За словами археологів, курган був дуже складним об'єктом, який кілька разів використовували в якості місця поховання і, ймовірно, культового місця, де був спалений великий багатошаровий дерев'яний об’єкт.

«Мова йде про знакову пам'ятку. Її сучасне вивчення допоможе відкинути хибні версії, яких свого часу дотримувалися вчені. Але це все ще рівняння з багатьма невідомими», - зазначив науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Валентин Собчук.

Роботи триватимуть ще місяць.