Мер Кропивницького Андрій Райкович: «Ми підходимо до завершальної стадії»

Перегляди: 2466

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Про майбутній опалювальний сезон у Кропивницькому, провокації та дезінформацію, земельний кримінал, примару ще одних дострокових виборів і день народження Ілліча говорили з мером Кропивницького Андрієм Райковичем.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагадаємо, нещодавно двом депутатам міськради повідомили про підозру в отриманні хабара за просування земельної рішення. Конкретно - з оренди 50 квадратних метрів на Миколаївці під торгівлю. Коментуючи, Андрій Райкович нагадав: земля буває не тільки «чорна».

- Ми практично вийшли на ліквідацію великої черги на розгляд земельних питань, вирішення яких люди чекали роками. Наблизили їх прийняття до оперативного. Надійшли документи, на підготовку рішення відведено місяць-два, за цей термін підготували, винесли на сесію. Протягом трьох місяців людина повинна отримати відповідь. У тому числі до порядку денного сесії, яка планується в серпні, будуть включені земельні та майнові питання - оренда, виділення під гаражі, житлове будівництво тощо. Щодо спекуляцій, лобіювання, зловживань у цьому напрямку - правоохоронні органи завжди мають право розбиратися, давати оцінку, залучати до відповідальності винних. Проектом рішення, про яке йдеться, виділяється шматок землі під кіоск. Якщо орендар його там будує, займається підприємницькою діяльністю, ми повинні дати людині таку можливість. Якщо люди отримали цю землю і продали, це вже має відтінок несумлінності, зловживання. А якщо взяли за це гроші і для когось вирішили питання, то це вже кримінал. До мене поки не прийшла офіційна інформація, я теж тільки зі ЗМІ чув. Якщо оголошено підозру, значить, ведуться слідчі дії. Коли вони будуть закінчені, мені як посадовій особі буде точно вказано, де було допущено зловживання - якщо було, на чому треба акцентувати увагу, посилити контроль.

- Минулого тижня ви досить різко вказали на необхідність прискорити роботи на головному об'єкті - не встигаємо?

- Повернувся з відпустки, треба було визначити поточний стан справ на об'єктах, в тому числі на арці. Були певні зауваження, пов'язані зі швидкістю виконання. Робіт, які довелося додавати в процесі, допроектувати, дуже багато. Зокрема, це підпірні стіни з усіх боків, прокладка тимчасової каналізації, щоб весь мікрорайон Новомиколаївка не «відрізати», поки монтується новий основний колектор, який зараз уже підключений... Я не користуюся принципами «радянського реалізму», коли щось треба побудувати строго до дня народження Володимира Ілліча, але є передбачені проектом і графіком терміни, в які потрібно якісно виконати весь обсяг. Ми підходимо до виконання заключної фази - укладання дорожнього полотна і тротуарів.

- Передбачені проектом і графіком терміни - це коли?

- Ми планували до 15 вересня, я вимагаю, щоб цей об'єкт був введений в експлуатацію до десятого, а взагалі - як можна швидше.

- Було сказано «у тому числі й на арці» - що ще дивилися?

- Дивився все, що будується в місті, зокрема, новий багатоповерховий будинок на Жадова. Він уже побудований, потрібен певний час, щоб закінчити всі процедури і документацію, необхідні для його здачі в експлуатацію, почати видачі ордерів на квартири і заселення. Є питання, пов'язані з підготовкою серпневої сесії міськради. На всі роботи потрібне фінансування, яке треба проводити сесійними рішеннями. Тим часом в усі питання зараз вкладається багато політичних «відтінків». Всі говорять про можливі зміни політичного формату, орієнтирів, багато готуються до позачергових місцевих виборів - хтось загрожує, хтось радіє... Не заспокоюються окремі громадяни, стурбовані питанням об'єднання нашого міста і селища Нового. Але об'єднання - не заради «галочки» або чиїхось амбіцій, а для того, щоб селище розвивалося так само, як місто, щоб усі їхні плани були враховані в бюджеті міста на наступний рік, і це треба робити вже зараз! Уже четвертий квартал, у вересні починається формування бюджету на 2020 рік. Треба розуміти, з яким адміністративним устроєм ми будемо заходити в цей бюджет, запропонувати не тільки бюджету міста, а й бюджетам області й України свої показники, свої програми, в яких будуть враховані інтереси жителів усієї нашої території. В іншому випадку ми втратимо момент і отримаємо рішення, прийняті не в Кропивницького або Новому, а в Києві. Верховна Рада або Кабінет Міністрів «спустять цифру», і все.

- Днями директор КП «Теплоенергетик» заявив, що опалювальний сезон у місті може не розпочатися через зношеність частини обладнання, - дійсно так?

- Починають сезон не окремі керівники. Для цього багато зроблено і робиться на об'єктах теплогенерації нашого міста. Для цього ми закінчуємо процес повернення у власність міста майнового комплексу «Кіровоградтепло», яке зараз орендує «ЦНТІ УНГА». Це теж сесійне рішення, цей процес теж непростий і тривалий, є фактори, які впливають на послідовність рішень, є план, ми маємо всі необхідні розрахунки.

Ми готуємося, ведемо переговори з Кабінетом Міністрів, і я впевнений, що опалювальний сезон ми розпочнемо якісно і будемо опалювати всі об'єкти комунального господарства та житлового фонду.

- За повернення «Кіровоградтепло» у власність міста теж на майбутній сесії голосуватимуть?

- Так. Окремі особи, можливо, хочуть саботувати, відстрочити його, перенести на потім... На мою думку, це деструктивна позиція провокаторів, які готові на шкоду інтересам усіх жителів «зробити погано» окремим людям у мерії. А нам треба, повторюся, працювати, в тому числі робити коригування бюджету, щоб виходити на правильні послідовні рішення господарських питань нашого міста.

- Чому депутати саботували засідання сесії у вівторок, 20 серпня?

- Для мене причини, як ви говорите, саботажу незрозумілі. Я не розумію, як можна не приходити на сесію, не підтримувати рішення про виділення грошей і медикам, і вчителям, і на ЖКГ, і на соціальну підтримку населення, і на продовження будівництва важливих інфраструктурних об'єктів у місті. Минули вибори президента, парламенту, нова Верховна Рада ще не працює, колишня влада тільки готується передавати повноваження в Кабінеті Міністрів. У такі періоди завжди загострюються питання фінансування освіти, медицини, де зарплати забезпечуються за рахунок державних субвенцій. Ми вже взяли на бюджет міста частину навантаження з виплати зарплат і премій вчителям і медикам, бо субвенції надходили в недостатній кількості. Ми проаналізували можливості за результатами роботи за сім місяців, розробили пропозицію щодо підтримки цих напрямків - збільшити дохідну частину бюджету на 48,9 мільйона і забезпечити додаткове фінансування освіти на 10 мільйонів. Але частина депутатів, у тому числі й представники середньої освіти, не прийшли на засідання, щоб за це голосувати. Ми запропонували депутатам направити з бюджету міста кошти на виплату зарплати медикам за серпень. Це дало б нам можливість спокійно, без ажіотажу і спекуляцій, «дожити» до робочих засідань Верховної Ради і формування нового уряду. 15 мільйонів планувалося направити на підтримку теплогенеруючого підприємства, щоб планово, спокійно готуватися до опалювального сезону... Я закликаю депутатів двох фракцій до розсудливості. Потрібно думати не про власні амбіції, а про місто. Нас же люди для цього вибирали!