Рятувальники стверджують, що радіаційний фон в Україні після вибуху в Росії нормальний

Перегляди: 2172

Радіаційний фон на території України перебуває в межах норми.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій, текст якого має CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Результати вимірювань в період з 10 по 18 серпня свідчать про те, що радіаційний фон в Україні не зазнав ніяких змін, а саме потужність експозиціної дози на всій території України знаходиться в своїх звичних межах, в повітряних пробах не виявлено додаткових радіонуклідів, які можуть свідчити про проходження над територією України радіоактивно забруднених мас», - йдеться у повідомленні.

У ньому також сказано: «За прогнозними даними, радіоактивно забруднені повітряні маси могли гіпотетично досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня та охоплювати територію її східних та південно-східних областей.

У зв'язку з цим, радіометричну мережу гідрометеорологічної служби України переведено в режим підвищеної готовності з почащеним виконанням радіометричних вимірювань:

- вимірювання потужності експозиційної дози 4 рази на добу (00:00, 06:00, 09:00, 18:00 UTC);

- вимірювання атмосферних випадів щоденно;

- відбирання атмосферних аерозолів у Києві, Сновську, Чорнобилі, - щодоби по 12 годин.

До режиму почащених вимірювань були залучені метеостанції Сумської, Харківської, Луганської, Донецької областей.

Після проведення додаткового прогнозування 12 серпня, з урахуванням змін погодних умов, до режиму почащених вимірювань долучили Одеську область».

Нагадаємо, 8 серпня на військовому полігоні в Архангельській області стався вибух. Рівень радіації перевищував норму в 4 – 16 разів. Щонайменше п’ятеро людей загинули.

The New York Times з посиланням на розвідку США написала, що вибухнув прототип міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою «Буревісник», яку НАТО позначає як SSC-X-9 Skyfall. Ця ракета може дістатися будь-якої точки на планеті.