У Кропивницькому відкрилася виставка старовинних листівок-ілюстрацій (ФОТО)

Перегляди: 1856

Виставка старовинних листівок-ілюстрацій до українських народних історичних пісень «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи» відкрилася у відділі мистецтв ОУНБ ім. Чижевського, передає кореспондент CBN.

В експозиції представлені 21 унікальний зразок поштової мініатюри початку ХХ століття. Вони є найціннішою частиною зібрання музею музичної культури ім. Кароля Шимановського.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповіла кореспонденту CBN заввідділом мистецтв Світлана Ушакова, ім'я українського художника, ілюстратора книг, майстра акварельної мініатюри європейського рівня Амвросія Ждахи незаслужено забуто.

Саме він першим серед художників зробив спробу повністю проілюструвати шевченківський «Кобзар» - створив 31 малюнок до 18 поем та віршів. Він проілюстрував «Чорну раду» Куліша, «Оповідання про Антона Головатого» Комара, «Добре роби, добре буде» Квітки-Основ'яненка, «Чайковского» Гребінки, «Слово о полку Ігореві» та інші твори.

Кропивничанам буде цікаво те, що Амвросій Ждаха вчився у Єлисаветградському кавалерійському училищі, яке покинув заради мистецтва.

Ім'я кресляра Земського банку Херсонської губернії в Одесі, художника Амвросія Ждахи стало відомим серед сучасників завдяки ілюстраціям до українських народних пісень, які відображали найважливіші історичні події в житті народу.

Ілюстрації художник зробив у вигляді поштових листівок. На них автор поєднав ноти, слова пісні, малюнок і прикрасив усе зразками орнаменту так званого українського модерну.

Запропонував художнику створити цикл акварельних мініатюр композитор Микола Лисенко.

Перша серія листівок вийшла у 1911 році, друга - у 1912-му. Обидві користувалися неабияким попитом, тож київське видавництво «Час» випустило три додаткові тиражі. Одночасно видавництво провело громадсько-патріотичну акцію: за допомогою продажу листівок збирали кошти на спорудження у Києві пам'ятника Шевченку. На звороті листівок надруковали гасло «Жертвуйте на пам’ятник Т. Шевченкові у Київі!».

У 2014 році колекцію поштових карток з акварельними мініатюрами Амвросія Ждахи музею передав кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін.

«У багатьох бібліотеках України листівки Ждахи є: в Києві, Одесі, Миколаєві - десь три, десь п'ять. Але так, щоб подивитися 21 листівку в одному місці, треба завітати на нашу виставку», - розповіла Світлана Ушакова.

До виставки листівок співробітники відділу мистецтв додали нотні альбоми з українськими піснями, які друкували після війни українське видавництво «Мистецтво» та Державне видавництво образотворчого мистецтва і музичної літератури.

«Такою популяризацією історичної пісні, як на початку ХХ століття, в Радянському Союзі ніхто не займався, - зазначила Світлана Ушакова. - Проте зараз деякі сучасні молодіжні гурти співають пісні, які свого часу проілюстрував Амвросій Ждаха. І ми маємо намір зробити підбірку цих пісень».