Гучне вбивство адвоката в Кропивницькому: хто, що, за що?

Перегляди: 5933

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

У Кіровоградській області за всю історію незалежності ще жодного разу не вбивали адвоката. Гинули міліціонери і військові, навіть генерали податкової інспекції. Адвокати - ніколи. Навіть для пропащих лиходіїв існує неписане правило - адвокатів не чіпати. І ось тепер Кропивницький прогримів цією справою на всю Україну.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

22 серпня, у четвер, біля нашого СІЗО - слідчого ізолятора, який знаходиться в загальному комплексі з колонією №6, по суті майже в центрі міста і серед білого дня, приблизно о 11:45, з автомата (автомата!!!) розстріляли двох людей. Один з них, адвокат Олександр Іванов, загинув на місці. Іншого, Андроніка Мартиросяна, з вогнепальним пораненням госпіталізували в обласну лікарню. Кілери зникли на автомобілі ВАЗ-2109 червоного кольору.

Уже ввечері того дня з'явилася інформація, що машину знайшли на околиці Кривого Рогу. Але пізніше місцева поліція спростувала ці відомості.

Олександр Іванов у своїх колах був досить відомою людиною. Починав кар'єру в міліції, служив у Ленінському РВВС, потім пішов на підвищення в обласне управління МВС, очолював слідче управління. У 2011-му пішов з органів і почав займатися адвокатською діяльністю. Його колеги відгукуються про вбитого тільки позитивно.

Ось що про нього в коментарі для «УЦ» розповів Олексій Голубовський, який багато років прослужив в різних силових структурах: «Я з ним дружив по службі. З керівників міліції, яких мені доводилося знати, він однозначно виділявся порядністю. Більше сказати складно. Шкода, що його так жорстоко не стало. Адвокатом, виявляється, теж бути небезпечно. Спогади тільки позитивні. Сподіваюся, вбивць знайдуть, хоча, мені здається, треба копати глибше...»

Версій убивства одразу з'явилося багато, головна з них була - професійна діяльність Іванова. Але вже незабаром чільною стала інша. Іншого потерпілого, Андроніка Мартиросяна, виявляється, дуже добре знають у певних колах за прізвиськом Андо.

9 квітня цього року Мартиросяна вже намагалися усунути: поряд з дверима його квартири на вулиці Вокзальній вибухнула електрощитова, але обійшлося без постраждалих. Зараз Андо знаходиться в лікарні, його поранили в бік і руку.

За попередньою інформацією, загиблий адвокат Олександр Іванов представляв інтереси Арсена Мартиросяна - сина Андроніка Мартиросяна.

Поліція, як завжди в таких випадках, не розкриває подробиць, версій та іншого - так їм належить діяти. Поки вони тільки попередньо кваліфікували подію як умисне вбивство, частина 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Прокурор області Анатолій Коваленко взяв розслідування злочину під особистий контроль.

Національна асоціація адвокатів України так само обіцяє контролювати щосили хід розслідування. В асоціації просто «шоковані нахабним вбивством адвоката». Пообіцяли взяти сім'ю вбитого під свою опіку.

Сергій Алексєєв, народний депутат, адвокат, юрист року України в 2012 році, голова Кіровоградської обласної організації однієї з партій так висловився: «Професія адвоката ніколи не була безпечною, особливо адвокатів, що спеціалізуються на кримінальних справах. Але так, щоб серед білого дня в місті розстріляли юриста, - це вже за межами. Маю велику надію, що замовників цього нахабного вбивства знайдуть якомога швидше. Безпека адвокатів повинна бути однією з гарантій їх професійної діяльності».

Але давайте повернемося до іншої версії, що мішенню був не юрист, а той, хто стояв поруч. Олександр Іванов був захисником Арсена Мартиросяна, що знаходиться в СІЗО. Цілком зрозуміло, чому він був з батьком свого клієнта біля цієї установи.

Арсен Мартиросян, 1990 року народження, підозрюється у вбивстві й замаху на вбивство.

1 листопада 2016 року два друга, Роман і Дмитро, вийшли з розважального центру «Вельвет» близько опівночі. Побачили, як неподалік відбувається якийсь конфлікт між чоловіком і дівчиною. Вирішили заступитися за дівчину. У відповідь чоловік дістав пістолет і відкрив стрілянину. 26-річний Дмитро був убитий, Роман - важко поранений, але встав на ноги.

Арсен Мартиросян став основним підозрюваним у цій справі. Але затримати його зуміли лише через два роки, а потім все ніяк не могли почати судові засідання через хворобу підозрюваного, довідки були представлені. До речі, тоді адвокатом підозрюваного Олександр Іванов ще не був.

А Арсену Мартиросяну не вперше мати справу з законом. У вже далекому 2006-му в дендропарку, біля дискотеки «Галактика», посварилися молоді українець і вірменин, почалася бійка. Несподівано до хуліганів підскочили ще двоє громадян, серед них і Арсен, з бейсбольною битою. Олександра Калашникова цієї битою забили насмерть... У справі було троє підозрюваних, серед них і Мартиросян, але в підсумку термін отримав лише один з трьох південних гарячих хлопців, Ованес, причому за вбивство в стані афекту, а в цьому випадку термін набагато менше, чотири роки , хоча спочатку йшлося про сім. Але тут втрутилася прокуратура, і залишився термін сім років. Як тоді всі говорили, просто провину трьох на себе взяв один.

У СІЗО Арсен сидить більше півроку, і поки неясно, як довго буде сидіти. І адвокат у нього тепер буде інший.