У Кропивницькому будь-який дорослий може безкоштовно вакцинуватися проти кору

Перегляди: 1145

У Кропивницькому сьогодні, 30 серпня, від кору вакцинували своїх медпрацівників у санепідслужбі, передає кореспондент CBN.

За словами заступниці керівника Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України Надії Оперчук, ситуація з епідемією кору в країні в цілому та в області зокрема ускладнюється. Якщо в області у 2015 році не було жодного випадку захворювання на кір, то з початку 2019-го захворіли 445 людей, серед них 157 дітей і одна вагітна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Через ускладнення ситуації МОЗ вніс зміни у програму профілактичних щеплень. Тепер безоплатно зробити щеплення може будь-який дорослий без вікових обмежень.

В Центрі провели верифікацію щеплень співробітників проти кору та виявили, що по області 200 працівникам треба їх зробити. Протягом трьох днів усі вони отримають щеплення. У Кропивницькому сьогодні вакцинували 40 співробітників Центру.

Показаннями для вакцинації є такі випадки:

- якщо був контакт із хворим на кір, вакцину треба ввести впродовж 72 годин;

- якщо не хворіли на кір та не маєте запису в медкарті щодо дворазового щеплення;

- якщо за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не маєте імунітету проти кору.

Зробити аналіз можна у лабораторному центрі, а вакцинуватися - у комунальному закладі, де підписана декларація з лікарем.

«Сьогодні ми маємо дві вакцини - бельгійського та американського виробництва. Одним введенням вона захищає від кору, краснухи та епідемічного паротиту», - розповіла фахівець.

В області налічується 16 тисяч доз вакцин КПК.

Надія Оперчук радить через три тижні після вакцинації зробити аналіз сироватки крові на рівень імуноглобулінів. Відповідь можна отримати як завгодно: прийти самому, на пошту чи в будь-який месенждер.