Мер Кропивницького Андрій Райкович: «Переміг здоровий глузд»

Перегляди: 2250

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Як міськрада Кропивницького страхує державу, чому частина робіт на арці проектувалася вже в ході реконструкції як додаткова, скільки коштує міській громаді збереження позашкільної освіти, безкоштовного харчування для дітей-пільговиків та інших «бонусів», які не оплачує держава, яка перспектива опалювального сезону, що скоро почнеться, відповідає міський голова Андрій Райкович.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після саботажу сесії частиною депутатів 20 серпня минулого тижня міську раду обласного центру все-таки вдалося зібрати. Хтось із представників місцевого бомонду навіть написав у соцмережі з цього приводу, що «ми перемогли».

- Якщо хтось і «переміг», то це здоровий глузд, - упевнений Райкович. - Відбулася сесія, прийняті рішення, які потрібно було приймати, особливо це стосується перерозподілу міського бюджету і підтримки за його рахунок освіти, медицини, житлово-комунального господарства. На сьогодні головний напрямок - підготовка до опалювального сезону, ремонт та поліпшення технічного стану житлових будинків - дахів, відмостків тощо. Також це ремонт дорожнього покриття на запланованих об'єктах, арка - закінчення проектних робіт, виконання додаткових, які треба зробити паралельно, введення в експлуатацію. Доцільно і грамотно було б зробити й освітлення на цій вулиці, а воно не планувалося, також допроектувати підпірні стіни, щоб закріпити тунель і не повертатися до ремонтів на цьому об'єкті...

На запитання про те, чому необхідність підперти земляний насип і встановити освітлення стала зрозуміла тільки зараз, мер констатує: проектують об'єкти не адміністративні керівники, а проектні організації.

- Проектна організація не врахувала це, проектували тільки сам прохід, ми повинні були «врізатися» в дорогу, що вже існує. Тому стара арка, дорога, яка вела в стару арку, підпірні стіни там взагалі не розглядалися як об'єкт реконструкції. Так само, як і каналізація, яка двадцять років тому була прокладена, експлуатувалася, але не була в списку аварійно небезпечних. Хоча ми прекрасно знали про проблеми, і те, що її замінили, - великий плюс. Але це теж додаткова робота. Крім того, ми вперше проектували об'єкт такої складності, я не виключаю, що проектанти не врахували масштабів.

Райкович уточнює також: прийняті рішення про виділення грошей міського бюджету на зарплату лікарям і вчителям закрили лише потребу поточного періоду, перших восьми місяців року. Насправді платити повинен державний бюджет, який уже заборгував медицині та освіті Кропивницького 130-140 мільйонів гривень.

- Уже є Кабінет Міністрів, маємо міністрів охорони здоров'я і освіти. Діалог постійний, ми з нього не виходили. Сподіваємося на правильні рішення, відновлення фінансування і виконання державою своїх зобов'язань. Ми «підстрахували» державу, адже люди не можуть бути заручниками процесів, пов'язаних зі зміною влади в країні. Це співпраця міського самоврядування і державних структур. Я в цьому переконував депутатів і задоволений, що переконав. Так, вони в передчутті місцевих виборів стурбовані тим, щоб більше використовувати бюджет розвитку для вирішення питань житлово-комунального господарства в округах. Але в цьому році додаткові можливості для цього непросто знайти, зараз треба зробити те, що ми намітили.

До 1 вересня всі навчальні заклади міста відзвітували про готовність, складені відповідні акти, всі школи готові до експлуатації, запевняє глава міста.

- Відбулася конференція 28 серпня, на якій були сформовані планові завдання щодо початку і проходження навчального року. 25,5 тисячі дітей прийшли в школу, розпочався навчальний рік у форматі Нової української школи. Багато зроблено в питаннях матеріально-технічного забезпечення, забезпечення навчальних програм, основний соціальний пакет ми зберегли - всі питання заробітної плати, стимулювання праці на рівні попереднього навчального року, гуртки, позакласне навчання, соціальну підтримку, безкоштовне харчування категорій дітей, що мають на це право.

За даними управління освіти, зокрема на перераховані потреби, які більше не покриває держава, з міського бюджету виділяється близько 500 мільйонів гривень на рік - це без ремонтів і будівництва в школах, які фінансуються окремо з бюджету розвитку.

На засіданні минулого вівторка депутати також виділили 15 мільйонів на підготовку теплоенергетичного господарства до підписання актів готовності до опалювального сезону, прийняли пленарне рішення, необхідне для проходження розпочатої процедури повернення в комунальну власність орендованого «Кіровоградтепло».

- Дуже великий обсяг робіт треба виконати - адміністративних, юридично-правових, фінансових, - щоб розірвати угоду з орендарем. Пленарне рішення ми прийняли, зараз іде розділовий баланс. Підприємство, повертаючи майновий комплекс, намагається якомога більше своїх проблем віддати разом з матеріальними цінностями. Але це не функція міської влади і міського бюджету - покривати борги приватної структури. Ми заходимо зараз у суди і рухаємося до вирішення. Ми робимо все необхідне для того, щоб опалювальний сезон був плановим заходом, а не якоюсь надзвичайною подією.

На тлі заяв про те, що запаси вугілля в державі на рівні 50% від необхідного, і поки незрозумілих газових перспектив - а все це, безумовно, може ускладнити роботу підприємств-постачальників послуг централізованого опалення, - в Кропивницькому триває видача дозволів на установку «автономок».

- Щодо видачі дозволів по максимуму працювали й управління житлово-комунального господарства, і спеціалізована комісія. Але є ціла низка обмежень, які від нас не залежать. Наприклад, облгаз не дає дозволу на установку індивідуальних систем газового опалення вище третього поверху. Така їм надійшла відомча нормативна вимога. Електричні системи опалення можуть бути встановлені при наявності відповідних можливостей електромереж. Це залежить від житлово-експлуатаційних об'єднань - є проект електропостачання будинку, відповідно до нього вони бачать, яке навантаження може бути додане. Тобто не все залежить тільки від дозволів, які видаються міською радою. Повинні бути виконані технічні умови, за яких можливе створення цього додаткового навантаження...