Обладнання компанії «Радій» відповідає найвищим американським стандартам (ФОТО)

Перегляди: 3033

Компанія «Радій» отримала сертифікат Комісії з ядерного регулювання США US NRC, яка підтверджує найвищі стандарти обладнання.

Про це сьогодні, 3 вересня, повідомив голова правління ПАТ «НВП "Радій"» Євгеній Бахмач на прес-конференції в CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Радій» – сьома компанія у світі та перша в Україні, яка отримала сертифікат US NRC. У документі зазначили, що саме ця платформа визнана найкращою, адже вона універсальна і підходить на будь-які управляючі системи.

Сертифікат дає можливість компанії поставляти системи безпеки на американські АЕС. Такі сертифікати також є у Westanghouse, Rolls-Royse, Framatome, Lockheed Martin, Hitachi, Doosan.

Раніше компанія випускала телевізійну апаратуру, а в 90-х почала працювати на ринку автономних станцій. Вона почала розробляти електронні модулі для АЕС. На той час «Радій» випустив близько 20 тисяч модулів на радянській комплектації, які виконували функцію управління енергоблоками.

З аналогової технології «Радій» перейшов на цифрову. Призначення модулів не змінилося, але вдосконалилося. Працівники компанії перші в Україні почали використовувати американську технологію в атомній енергетиці для модулів і створили їх кілька десятків тисяч.

«Це цифровий рівень. Зовсім інший. Тут уже йде й діагностика, й зосереджено більше функцій. Американська технологія була розроблена для космосу й воєнних додатків. Вона стійка до різних видів випромінювання. Ми її запровадили перші. До нас цього не робив ніхто», – зазначив Євгеній Бахмач.

Далі компанія почала розвиватися ще більше й створила платформу «Радій» - система для захисту АЕС.

«Це кілька модулів, яких достатньо для створення будь-якої управляючої системи на атомній станції», – сказав Бахмач.

Розроблювати систему почали в 2001 році, а вже в 2003-му першу новостворену систему захисту встановили на третій блок Запорізької АЕС.

«Це технології, які використовують для найвідповідальніших речей. Це захист ядерних реакторів, це відповідальні системи на нафтопереробних, газопереробних та хімічних заводах. Тобто там, де є велика небезпека техногенної катастрофи», – додав Євген Бахмач.

На базі платформи «Радій» створили нові покоління управляючих систем захисту реакторів, системи безпеки й почали впроваджувати їх на українських станціях.

«У 2008 році ми виграли тендер на модернізацію систем безпеки двох реакторів АЕС Козлодуй у Болгарії. Це був найкрупніший контракт за всю історію України. Наші системи працюють там і на сьогоднішній день», – розповів голова правління ПАТ «НВП "Радій"».

Він зазначив, що платформа «Радій» була надійною, але не відповідала міжнародним вимогам. Саме з того часу почали розроблювати нову платформу RadICX, яка складається з семи модулів. Саме з них створюється будь-яка управляюча система для атомної станції.

«Платформа була створена на рівні 21 століття, і там були використанні всі останні міжнародні досягнення, які існують в цьому напрямку», – додав Євген Бахмач.

Компанія «Радій» почала сертифікацію нової платформи в Комісії з ядерного регулювання США US NRC. Вже в серпні вони отримали сертифікат, який зазначає, що обладнання компанії відповідає найвищим стандартам.

«Звичайно, була зроблена величезна робота, але ми не збираємося зупинятися на досягнутому», – наголосив Євген Бахмач.