Поля Кіровоградщини стрімко освоює найнебезпечніший американський шкідник кукурудзи

Перегляди: 872

Західний кукурудзяний жук дістався до України і почав освоювати територію Кіровоградської області.

Про це CBN повідомили у прес-службі ГУ Держпроспоживслужби в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вперше на Кіровоградщині цього шкідника виявили в Благовіщенському та Гайворонському районах у 2018 році на площі 750 га. А в 2019-му при обстеженні посіві за допомогою феромонних пасток - у Новоукраїнському районі на площі 594,4 га.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) – спеціалізований небезпечний шкідник кукурудзи, відноситься до карантинних організмів, обмежено розповсюджених в Україні. З часу його виявлення на полях України минуло 18 років, свій шкідливий потенціал він демонструє уже в 15 областях.

На Кіровоградщину він потрапив, швидше за все, з сусідніх областей – Вінницької, Черкаської, Одеської та Миколаївської. Дорослі комахи здатні долати відстань до 10-20 км за день.

Шкодять кукурудзі й личинки, й жуки. Останні пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. Особливо небезпечні личинки, які живляться корінням кукурудзи, що призводить до значного зменшення кореневої маси та полягання рослин, через що збирати урожай за допомогою механізмів неможливо. Пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, а молоді нерідко гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». А повністю знищити рослину можуть 20 личинок.

Найбільша шкoдoчиннicть зaxідного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де не дотримуються сівозміни.

Для отримання детальної інформації щодо західного кукурудзяного жука слід звертатися до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінети 303, 304 або за телефоном (0522) 32-12-97 чи до найближчого державного фітосанітарного інспектора.