Кропивницький суд змусив олександрійський «Житлогосп» віддати 4700 грн квартплати через незаконні тарифи

Перегляди: 3161

Віктор Голобородько, «Тексти. Олександрія»

«Житлогосп» програв другий позов по квартплаті. І вдруге – жительці Олександрії. Цього разу комунальне підприємство віддало гроші, тобто перерахувало виставлені рахунки. А все через те, що збирали гроші за незаконними тарифами. Якщо раніше комунальники відверто глузували з активістів, які позивались і намагались відновити свої права, то тепер справа дійшла до того, що комунальне підприємство, імовірно, змушене буде перераховувати рахунки олександрійцям і ціна питання сягне мільйонів гривень.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Та спочатку була справа Тетяни Вісільової, яка довела незаконність тарифів олександрійського підприємства, що обслуговує більшу частину житлового фонду міста.

Щоб отримати зайве сплачені кошти, треба мати не тільки рішення про незаконність тарифів. Треба довести, що порушено права конкретного споживача.

Виявляється, що і таке судове рішення існує. Судовий позов від екс-керівника місцевого статистичного управління, економіста за фахом та голови ревізійної комісії ОСББ «Грудневе 91» Наталії Гуляєвої вступив у законну силу. І він саме про компенсацію за незаконні тарифи.

Минуло майже півтора року тяганини по судових інстанціях, і «Житлогосп» віддав позивачці зайве стягнуті з неї 4700 гривень.

Як змогла захистити свої права Наталія Олексіївна?

Які виявились цікаві «дрібниці» по рівню тарифів та їхнього розміру під час судового розгляду?

Чому комунальники, виплативши кошти, не дали відповіді на інші запитання?

Поговоримо спочатку про саму справу, що затягнулась на багато років і може призвести до наслідків, що розхитають комунальну монополію, але можуть призвести до справедливого тарифу на обслуговування житла.

Чому повинні перерахувати?

Історія з тарифами на обслуговування будинків та прибудинкових територій мені відома ще з минулого року. Для телерадіокомпанії «Вітер» я готував окремий сюжет на тему судових позовів, які виграли активісти саме по олександрійським тарифам на будинкове обслуговування. Позивач, член Незалежної громадської ради міста Олександрії Тетяна Вісільова зазначила, що, на її думку, виграна справа дає підстави сказати про переплати у розмірі мільйонів гривень.

https://www.youtube.com/watch?v=qQ1AfayqAHY

Експертну думку тоді висловив і незалежний від олександрійських обставин експерт, який є фаховим юристом і спеціалізується саме на діяльності органів місцевого самоврядування як науковець. Валерій Шаповал, адвокат і кандидат юридичних наук, зазначив у коментарі, що незаконні рішення мають наслідком не тільки визнання незаконність дій місцевої влади, але й реальний перерахунок коштів громадянам: «Таким чином, як рішення 2011 року, так і рішення виконавчого комітету 2017 року, вони обидва ці рішення, порушували закони. І як закон "Про місцеве самоврядування", вийшли за межі своїх повноважень, так і вийшли за межі, передбачені законом "Про житлово-комунальні послуги".

Я можу тільки сказати, що в цій ситуації слід звертатися до правоохоронних органів з цього приводу. Я не можу давати кваліфікацію, я не працівник правоохоронного органу, але повірте мені – тут є над чим працювати.

Звичайно треба звертатися ще з однією позовною заявою. З приводу того, щоб зобов’язати здійснити перерахунок. Скільки було викривлено, я не хочу сказати, це буде гучно сказано, викрадено, але скільки все-таки громадяни переплатили за рішення, які фактично носили незаконний характер, – це питання суду».

Олександрійський суд: квартплату платіть, навіть якщо тарифи – незаконні?

Історія з позовом про компенсацію почалася з тотальної поразки. Олександрійка Наталія Гуляєва у 2018 році звернулась у Олександрійський міськрайонний суд зі своїми вимогами до комунальників. І суд не тільки відхилив її вимоги, але й задовольнив зустрічний позов комунальників.

Що ж такого просила у суду жителька міста? Чому їй відмовили? Просила вона суд скасувати борг 4594,85 гривні та визнати його «неправомірним незаконним нарахуванням плати за ненадані послуги по незаконним тарифам».

Крім тарифного питання, що випливало з незаконності розміру плати, позивачка вимагала і скасування несправедливого, на її погляд, нарахування за певні послуги.

А ще у судовому позові була вимога внести зміни до технічного паспорту будинку. У техпаспорт мали б бути внесені «експлуатаційні параметри елементів будинку», в тому числі для здійснення перерахунку нарахувань за вже сплачені житлово-комунальні послуги. Позивачка вважала, що їй нанесли збиток 10248,60 гривні саме такими невірними даними.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Багатоквартирні житлові будинки в Олександрії[/caption]

У 2011 році жінка відмовилась підписувати запропонований КП «Житлогосп» проект договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. На думку жительки міста, він не відповідає типовому договору. Крім того, не було проведено загальні збори мешканців будинку. Ними не погоджена вартість і перелік запропонованих у проекті договору, послуг. Також позивач посилалась на те, що рішенням суду визнано незаконними і нечинними рішення виконавчого комітету Олександрійської міської ради від 5 серпня 2011 року №629 «Про затвердження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», а також рішення від 6 жовтня 2011 року №763 «Про введення в дію тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» і від 28 квітня 2016 року за №264 «Про встановлення скоригованих тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій».

Наталія Гуляєва вважає, що «Житлогосп» приховує від неї інформацію про перелік послуг, які ним надаються, та графік їх надання. Також позивачка стверджувала у позовній заяві, що «Житлогосп» не у повному обсязі надає свої послуги.

Далі взагалі йде цікава історія. Голова ревізійної комісії ОСББ дізналась, що розрахунки на деякі послуги викликають сумніви у достовірності. «На підтвердження цих доводів позивач вказує на те, що перерахунок плати за частину підвалу площею 82,2 кв. м проведений із запізненням лише з 1 травня 2013 року, також відповідач враховує у територію прибирання площу, яку займає торговельний центр та гаражі, а також для розрахунку оплати мешканцями послуг з дератизації і дезінсекції враховує площу підвалу будинку, яку фактично займає підприємець. Позивач стверджує, що відповідач завищує акти виконаних робіт. Позивач посилається на те, що відповідач зобов’язаний внести зміни до технічного паспорту будинку», – написано у позовній заяві.

Після того як неправомірно нараховувались заборгованості, позивачка отримала відмову у нарахуванні субсидії на житлово-комунальні послуги у зв’язку з заборгованістю. У 2017-2018 році такий збиток склав, за її підрахунками, 10248 гривень.

Місцевий суд півроку розглядав справу. Для такої категорії справ тривалий розгляд – не дивина, бо у пріоритеті – кримінальні провадження.

Але цікаве тут інше – судовий вердикт повністю на боці відповідача. Навіть більше – місцевий суд визнав зустрічний позов комунальників таким, що підлягає задоволенню. Жінку, що намагалась вчиняти спротив комунальному монополісту, суд не тільки не взяв під захист. Але й, імовірно, вирішив покарати її за таку зухвалість. Жінці присудили стягнення заборгованості у розмірі 1901 гривня та судового збору у розмірі 822 гривні. Всі ж вимоги – відкинули.

Суд дійшов унікального висновку, який дуже гармонійно озвучують у місцевій владі, що якщо гроші збирались, коли рішення було чинним, то робити перерахунок після скасування незаконних тарифів не можна.

Складно сперечатись іноді з юристами. Бо логіка судових документів та логіка життєвого досвіду простих людей дещо різняться. Але ми, не ставлячи під сумнів сумлінність судді, який ухвалив таке рішення, зазначимо – на мій, суто суб’єктивний погляд, це рішення виглядає як спровоковане під зовнішнім тиском. Чому? Зверніться до останніх рядків цієї статті і ви зрозумієте, яка ціна питання для мерії та комунального підприємства такого рішення. А тому голова Олександрійського міськрайонного суду, чоловік якої є підлеглим мера, могла потенційно й імовірно бути зацікавленою у позитивному рішенні на користь міської ради, як засновника комунального підприємства під назвою «Житлогосп».

Але тримайтесь міцніше за крісла – полетіли по судових американських гірках – угору!

Тарифи незаконні? Плата – незаконна!

«Суд помилково вважав, що оскільки в момент нарахування плати за житлово-комунальні послуги тарифи були чинними, незважаючи на те, що в подальшому їх було скасовано, позивач не має права на здійснення перерахунку нарахованих йому платежів».

Це вже цитата судового рішення у Кропивницькому, яке вступило у законну силу. Різниця у часі – півтора місяці.

Вердикт Кропивницького апеляційного суду вступив у законну силу 28 лютого цього року і визнає дії комунальників незаконними. Тобто постанова суду на 100% контрверсійна, несхожа на попередню.

Апеляційний суд визнав, що Олександрійський міськрайонний суд «порушив норми процесуального права та неправильно застосував… норми матеріального права». Тому рішення суду скасували і постановили нове.

У тексті судової постанови, яка складається з шести сторінок, вказано те, що найбільше хвилювало громадськість і проти чого категорично заперечували комунальники – вони зобов’язані здійснити перерахунок заборгованості з 1 грудня 2010-го по вересень 2018-го, тобто за вісім років.

Суд посилається на попередні рішення судів і окремо зазначає одну з важливих підстав – позивачка сплачувала за комунальні послуги. Такими чином, судові рішення щодо незаконності тарифів, все ж повинні мати наслідки, в тому числі у вигляді конкретного перерахунку і полегшення тиску на життя конкретного громадянина.

Перемога! Але, щоб її помацати, потрібно йти до суду

Як повідомила позивачка, КП «Житлогосп» перерахувало вигаданий «борг» одразу після судового вердикту. Це взагалі дуже дивна ситуація, адже відомо, який чинили спротив у виконанні різноманітних рішень комунальники до цього.

Про що говорить така швидкість визнання судового вердикту? Тільки про одне – підприємство чи представники влади намагались загасити на самому початку інформаційне полум’я від судової постанови, яка може стати першою у тисячі схожих.

Страх, імовірно, полягає у тому, що за незаконні рішення виконкому, де стоїть підпис Олександрійського міського голови Степана Цапюка, комунальникам доведеться платити чималі кошти громадянам.

Як забрати свої гроші?

І до запитання, яке з’являється у кожного, хто живе у квартирі і не бажає надурно віддавати чи точніше дарувати гроші «Житлогоспу»: «Чи потрібно подавати всім такі заяви в Олександрії?»

Імовірно, що так. Про це говорить і згаданий нами Валерій Шаповал і ще один із місцевих юристів, який має численну практику зі спорів з комунальними підприємствами. Цей юрист попросив не називати його ім’я, проте він запевняє – якщо буде рішення суду на руках, мають перерахувати.

Умовляння тут не будуть діяти, бо це – гроші, й чималі. А комунальники, мабуть, мають негласну настанову від очільників – тільки через суди повертати зайве сплачене чи робити перерахунок.

Коли стаття виходила у світ, відбулась організаційна зустріч, у якій взяли участь представники олександрійських громадських організацій «Центр сприяння журналістським розслідуванням», «Комітет з захисту прав споживачів», представників житлових будинків міста та ще кількох громадських організацій міста. На цьому зібранні було вирішено почати новий етап у захисті прав споживачів-жителів багатоквартирних будинків, що є користувачам послуг КП «Житлогосп». Про результати цього зібрання – незабаром на «Текстах. Олександрія». Зокрема, розповідь про те, як активісти вирішили розповсюдити набутий досвід та як комунальників змусять прислухатись до вимог щодо перерахунку тарифів, і що потрібно робити звичайним споживачам послуг комунального підприємства, щоб отримати свій, персональний перерахунок.