«Відпрокурорив» своє. Чим запам’ятався колишній прокурор Кіровоградщини

Перегляди: 3317

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Рішенням нового генпрокурора прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко звільнений з посади. Це була унікальна персона для української прокуратури. Анатолій Іванович пережив на своєму посту цілих чотирьох генеральних прокурорів!

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Чим запам'яталося прокурорство Анатолія Коваленка? Та мало чим. Він не був публічною людиною, не «світився» на ТБ і в газетах на відміну від інших. Прокуратура при Коваленку працювала, як і при більшості інших обласних прокурорів, імен яких уже ніхто і не згадає. Ось ви пам'ятаєте, наприклад, що до Коваленка прокурором області був Михайло Гаврилюк?

Чому Анатолій Коваленко не підпав під люстрацію в 2014-му? Тому що «Закон про очищення влади» припускав звільнення всіх прокурорів областей та їхніх заступників, які прослужили при «злочинній владі» не менше року. Коваленко не прослужив року на таких посадах. Зате до нашої області він перебував на просто фантастичній посаді прокурора міста Одеса. П'ять років там протримався! Чесно кажучи, бути прокурором такого міста набагато крутіше, ніж якої-небудь цілої області. Плюс робота в таких специфічних умовах дає найвищу кваліфікацію, що пред'явити що-небудь такій людині жоден найкваліфікованіший слідчий не зможе. В Інтернеті досі гуляє інформація про одеський період роботи Анатолія Коваленка. Нібито він покривав якісь сумнівні справи на ринку будівництва житла і комунального господарства. Нібито! Нічого не доведено, навіть якщо і було.

Приписують колишньому прокурору і щонайменше бездіяльність при численних рейдерських «віджимах» і спробах захоплень фермерських господарств і підприємств. Дійсно, не пригадується, щоб прокуратура якось виразно реагувала на ці справи.

Ще запам'ятався яскравий епізод з прокурором Світланою Клюкіною. Її співробітники НАБУ взяли на гарячому на хабарі в шість з половиною тисяч доларів. Якщо ви не знаєте, чим закінчилася вся ця історія, то ми нагадаємо. Світлана Клюкіна як ні в чому не бувало працює в прокуратурі області! Цікаво, нове керівництво прокуратури й інші «слуги народу» зацікавляться цією «старою» історією?

До речі, той уже досить давній час, коли Коваленко був прокурором Олександрії, згадують позитивно. Він тоді розслідував справи щодо розкрадання грошей на будівництво житла для чорнобильців, і про побори на центральному комунальному ринку шахтарського міста, начебто успішно.

Про майбутнє самого Анатолія Коваленко турбуватися не варто. Він вийшов на пенсію кілька років тому і поєднував її з роботою. Торік, наприклад, пенсія Анатолія Івановича становила 42 тисячі гривень на місяць. Це не помилка. 42 тисячі. На місяць.

Ще він щомісяця отримував зарплату - 68 тисяч. На місяць. Тепер, звичайно, цих грошей не буде (якщо не влаштується кудись працювати), але, нам здається, 42 тисячі пенсії на місяць вистачить на продукти першої необхідності. І за субсидією на ЖКГ не доведеться звертатися. Хоча... У прокурора з дружиною три квартири - в Олександрії, Кропивницькому та Одесі. Тільки в одеського житла площа 128 метрів квадратних. Це ж у скільки опалення обходиться! Хоча у самого Коваленка, за декларацією, зберігається 67 тисяч євро, а у його дружини - 41 тисяча доларів, так що, напевно, впораються.

Вся сім'я екс-прокурора їздить лише на позашляховиках «Вольво». Він сам, дружина, син, який, за якимсь щасливим збігом обставин, працює у прокуратурі Одеси.

Процес обезголовлювання області триває. Ні голови облдержадміністрації, тепер немає і прокурора області. 10 районів області - без керівників. Почекаємо - побачимо: хто прийде на посади?