У Кропивницькому обговорили варіанти поділу Кіровоградщини на райони

Перегляди: 4206

Сьогодні, 20 вересня, у Кропивницькому обговорили варіанти удосконалення адміністративно-територіального устрою Кіровоградщини на рівні районів, передає кореспондент CBN.

У заході взяли участь експерти, керівництво облдержадміністрації та її структурних підрозділів, представники територіальних громад.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Учасники круглого столу обговорили перебіг реформи децентралізації й проблеми, з якими стикаються новостворені ОТГ. Експерти вказали на відсутність чіткого розмежування повноважень райдержадміністрацій, райрад та територіальних громад, до яких відходять усі адміністративні повноваження. Невідомо, з яких джерел формуватиметься районний бюджет. Також відсутній законодавчий механізм розподілу спільної власності територіальних громад району.

Мінрегіон запропонував Кіровоградщині проектну модель устрою з трьох районів - Кропивницького, Олександрійського та Новоукраїнського - замість нинішнього 21. Вона відповідає критеріям чисельності населення (від 150 до 800 тисяч), компактності та нерозривності нової структурної одиниці, обов'язкового знаходження їх у межах області, доступності громад до нових адміністративних центрів (60 км). Проте останній пункт виявив проблему щодо центру третього майбутнього повіту - Новоукраїнського. За 60-кілометрову межу доступності виходять п'ять західних районів.

Як зазначив голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний, люди погано розуміють, які функції і повноваження матимуть майбутні повіти, як вони узгоджуються з госпітальними округами, чи потрібен повіту бюджет, чим саме займатиметься префектура тощо.

«Ми повинні визначити модель, куди і які ми передаємо повноваження», - наголосив він.

Питання, які обговорили учасники круглого столу, як елементи проекту узагальненого варіанту удосконалення субрегіонального рівня в країні скерують до Мінрегіону.

Експертну думку врахують під час підготовки проекту закону щодо адміністративно-територіального устрою, який планують прийняти до другого кварталу наступного року.