День міста у Кропивницькому: це було красиве свято (+фото й опитування)

Перегляди: 3195

Олена Нікітіна, «Україна-Центр». Фото Григорія Зуба, CBN

Більшість людей, місцевих і приїжджих, чиєю думкою з приводу Дня міста ми цікавилися, говорили саме так: «Гарне свято». Пропонуємо ще раз пройтися Кропивницьким - від площі Пашутіна Дворцовою до Ковалівського парку - й освіжити спогади та емоції. Отже, 21 вересня, субота...

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Хто з городян прокидається раніше всіх? Правильно, спортсмени. Саме вони дали старт святкуванню. Були легкоатлетичний пробіг, велозаїзд і фіззарядка. Сотні кропивничан підбадьорилися самі й «дали драйву» місту. Гарний, корисний захід, що набуває всіх ознак традиційного.

Колони Подільського і Фортечного районів зустрілися на площі перед міськвиконкомом, де був даний офіційний старт святкування Дня народження Кропивницького. Дуже добре, що «урочистості» не затяглися за часом. Чітко, лаконічно, в міру пафосно. Сходинки ганку будинку з колонами на якийсь час перетворилися на президію, де зібралися шановані, добре відомі люди. Приємно було серед них бачити екс-голову облдержадміністрації Сергія Кузьменка, який доклав чимало зусиль для того, щоб місто до свого Дня народження отримало розкішні, масштабні подарунки. Одна арка чого варта! Крім кропивничан, були делегації з Хмельницького, Рівного та Харкова. До речі, харків'яни були вражені масштабом свята в маленькому в порівнянні з першою столицею України місті.

Протягом багатьох років у День міста представники влади вручають відзнаки новому почесному громадянину. Цього року ним став відомий викладач, літературознавець, професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко. Звання більш ніж заслужене, людина більш ніж гідна.

Родзинкою свята стала передача символічного ключа від міста. Кілька місяців тому кропивничан закликали здати непотрібні домашні ключі, щоб з них згодом було зроблено один великий ключ. Городяни зробили свій внесок - 30 кілограмів ключів! Ескіз талісмана міста розробили у видавництві «Імекс». Тамара Саміляк і Юлія Тарасова прекрасно зрозуміли ідею: це повинен бути ключ від міста в центрі України. Спасибі заводчанам «Гідросили», які реалізували красиву ідею. Вручаючи символ міського голови Андрію Райковичу, почесний громадянин міста Володимир Курбатов, подякувавши градоначальнику за все, що зроблено, закликав Андрія Павловича балотуватися на наступний термін, пообіцявши підтримку городян.

Який День народження без святкового торта? Ніякий. Наш святковий пиріг з кожним роком не тільки збільшується в масі (нинішній важив 265 кілограмів), але і зовні стає все кращим. Ох, який гарний він був у цьому році! Й ім'я міста, й емблема, й картинки Ліпатова. Майстри з «Бон апетито» спочатку розділили його на сегменти - кекси, щоб зручно було пригощати охочих. Охочих, як завжди, було багато. Не обійшлося без «затарювання» ласощів у пакети, людей, обмазаних кремом з ніг до голови. Напевно, це не викоренити з ментальності наших людей. Але у свята все прощається.

Центральну площу міста буквально окупували малюки. Вони відчували щире захоплення, залазячи в машини МНС, на бронетранспортер, у човен рятувальників. І надання першої медичної допомоги, яке демонстрували на манекені, теж зацікавило дітвору. Слід зазначити терпіння дорослих, що відповідали на нескінченні запитання маленьких кропивничан.

І наше місто, природно, не могло не підтвердити звання танцювальної столиці України. Благо, є чим і ким підтверджувати. Всі хореографічні колективи Кропивницького пройшлися «Данс-парадом», який переріс у танцювальний марафон. Було дуже красиво, коли діти вишикувалися, створивши слово «Кропивницький», а також прапори України і міста.

Величезна кількість локацій і фотозони на вулиці Дворцовій, яка співала і танцювала, цвіла фарбами і пахла ароматною кавою. Кава була відмінною. А ці диво-машини, які періодично самі себе миють. Кав'ярнях Кіровоградщини є до чого прагнути.

Вперше у нас відбувся всеукраїнський фестиваль брейк-дансу та хіп-хопу. Юні танцюристи протягом кількох годин показували, на що здатні. Професійне журі відзначило кращих, вручивши дипломи та кубки.

І якщо маса заходів, організованих у цей святковий день, уже стала історією, то відкриття книгарні «Є» - це надовго. Особливо якщо врахувати кількість відвідувачів і охочих придбати літературу.

Ще одне нововведення - «Смак-фест» у Ковалівському парку. Винороби та сировари приїхали з усієї України. Тут були представлені молочні продукти, м'ясо, хлібобулочні вироби. І учасники фестивалю не просто, прозаїчно продавали свою продукцію, а цікаво її презентували, обігравали. Вийшов справжній «смачний» фестиваль.

Смачного тут було багато. Павільйони народів світу представляли національні страви і подбали про те, щоб можна було присісти за столики. Третій полк пригощав солдатською кашею. А ще - 265 літрів кулеби, приготовленої за стародавніми козацьким рецептами. Квартальні комітети подільського і фортечний районів зійшлися в кулінарному баттлі «Кропивницька плачинда». Оцінювали гастрономічні шедеври всі охочі, спробувавши випічку і проголосувавши спеціальної фішкою. Перемогла... плачинда.

У парку було багато майстринь, які представляли вироби Hand Made, майстер-класів, інсталяцій. «Антураж А» показав макет першого єлисаветградського трамвая, на тлі якого всі фотографувалися. У центрі парку, на сцені, виступав колектив Up And Up. Хлопці настільки «припали до смаку» відвідувачам Ковалівського парку, що навіть виконували пісні на замовлення.

Музикантів цього дня було багато, і всі вони великі молодці. Презентував себе муніципальний молодіжний хор «Сріблясті голоси», який тепер буде вокально прикрашати всі міські заходи. Ну і, безумовно, міський професійний духовий оркестр у нових костюмах. Як він звучав на сцені Театральної площі! Музикантів і головного диригента Богдана Максименка довго не відпускали поціновувачі якісної музики.

Цього суботнього дня у центрі міста було багато техніки: ретро-автомобілі та мотоцикли. А ввечері всією потужністю двигунів заревла вулиця Дворцова: яскравою колоною до площі Героїв Майдану рушили байкери і автолюбителі. Це було автомотошоу Iron Styles. Так було дано старт вечірньої святкової програми.

Ім'я артиста, запрошеного на святкування 265-річчя Кропивницького, організатори спочатку тримали в секреті. Городяни мало ставки не робили - хто ж буде цього року? Дізнавшись, що це буде Дан Балан, молдовський співак, композитор, продюсер, в минулому - засновник тріо O-Zone, автор світових хітів, багато думок зійшлося: фінал свята буде феєричним.

Так і було. Після того як на головній сцені обласного центру (до речі, і сцена, і звук, і освітлення були найвищого рівня) відбувся фінал конкурсу «Красуня ювілейного міста», з вітальними словами та улюбленими піснями до людей вийшов Дан Балан. Співав наживо, емоційно, щиро.

А перед його виступом кількатисячну міську аудиторію привітав Андрій Райкович. Знову ж - лаконічно і змістовно:

- Так енергійно, бадьоро і яскраво можуть святкувати День народження свого міста тільки ті жителі, які його по-справжньому люблять. І ви саме такі. Ви найкращі. Я вас усіх поважаю. Бажаю вам щастя, достатку, здоров'я. Будуємо разом наше місто!

Можна шукати і знаходити недоліки, можна додавати ложку дьогтю, що деякі й роблять. Але все ж післясмак цьогорічного свята дуже приємний. Спасибі всім, хто був причетний до його організації, для кого цей святковий день був робочим. Відпочиньте і придумайте ще щось свіже, креативне, чого немає більше ні в якому місті, що стане черговою фішкою Кропивницького.

Опитування