У Кропивницькому презентували книгу, яка розкриває правду про причини онкозахворювань у місті (ФОТО)

Перегляди: 891

У Кропивницькому сьогодні, 27 вересня, презентували книгу Федора Топольного та Ольги Гелевери «Життя в краю підвищеної радіації».

До Орхуського центру екологічної інформації в ОУНБ ім. Чижевського завітали науковці, громадські активісти, представники структур міста й області, які пов'язані з питаннями екології, студенти кропивницьких університетів, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами доктора біологічних наук, професора ЦНТУ Федора Топольного, ми живемо в унікальній місцевості: «На нашу область надходить особливо у весняний-літній період найбільше ультрафіолетових сонячних променів. Квітень-травень-червень - у нас найпрозоріша атмосфера».

Люди прагнуть позагоряти, а отримують рак шкіри. Саме за цим видом онкозахворювань наша область випереджає Україну. За іншими - на рівні або нижче, ніж у інших областях.

В книзі науковці розвінчують міф про смертельно небезпечний вплив радону і розповідають про те, як насправді впливає на довкілля і здоров'я людей уранодобувна промисловість та що робити, аби захистити людей.

На переконання авторів, імідж області, який склався через міфи про радон та рівень онкозахворюваності, негативно впливає на демокрафічний стан, на рівень забезпечення висококваліфікованими та науковими кадрами.

«Докторів наук станом на 2011 рік у області нараховувалось 55. Це найменший показник по Україні як у абсолютному, так і відносному вимірах», - пишуть автори.

Книга надрукована коштом обласного департаменту екології. Знайти її можна на полицях бібліотек міста, шкільних бібліотек, громадських організацій.

Учасники заходу обговорили вплив на людину природної та техногенної радіації, наявність в області джерел цілющої води та глини, питання створення природоохоронних зон та лісосмуг навколо шахт.