Олександрійці вивчали, як у Польщі розвивають туризм (ВІДЕО)

Перегляди: 746

Делегація з Олександрійського району відвідала Польщу. До її складу увійшли громадські активісти, представники культури, місцевого самоврядування та об’єднаних громад району. Олександрійці вивчали, як на території невеликих сіл і містечок можна розвивати туризм, бізнес та зберігати історію країни.

Польщу олександрійці відвідали у рамках спільного проекту «Будинок культури і бібліотека як центр місцевої активності в Олександрійському районі». Учасники візиту вчилися, як створити подібні центри у своєму регіоні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Тетяна Шоколова, учасниця візиту, художній керівник Олександрійського РБК:

- Ми знайомилися із практиками польської моделі центрів місцевої активності на базі не тільки будинків культури. Це і школи, і бібліотеки, це взагалі соціальні центри, але вони доволі успішно працюють. І саме більше мені сподобалося, що вони дуже бережуть свої традиції і через традиції виховують дітей у любові до рідного краю.

Поїздка до сусідньої країни відбулася завдяки ініціативі польської Асоціації Голдапський місцевий фонд. Учасники візиту знайомилися, як жителі міста Голдап зуміли невеликі історичні локації перетворити на привабливі місця для туристів.

Віктор Голобородько, учасник візиту, журналіст, краєзнавець:

- Якщо це будинок, який розповідає про творчість якогось письменника, то там у невеличкому підвальчику є кафе, куди можна прийти, попити кави і відчути атмосферу творчої еліти. Якщо це водонапірна башта, до речі, абсолютна аналогія з олександрійською водонапірною баштою, то це реновація, кафе наверху оглядове, і це постійне місце, куди приїздить багато гостей.

Візит представників Олександрійського району тривав тиждень. За цей час олександрійці відвідали найцікавіші культурні і туристичні центри на півночі Польщі – скаутські поселення, пасіку, гончарню, різноманітні музеї.

Тетяна Шоколова, учасниця візиту, художній керівник Олександрійського РБК:

- Мені дуже сподобалася екскурсія в Республіку Скіборськи. Це колись було село, доволі успішне та доволі багаточисельне, але з часом усі люди поятгнулися до міста, а будиночки старенькі осталися. І от вони віднайшли ці будиночки, вони встановили рік їх побудови, і на цьому подвірї під відкритим небом ми бачимо музей.

Надихнувшись поїздкою до Польщі, учасники візиту вже планують невеликі туристичні маршрути Олександрійським районом. А польських колег чекають в Олександрії наприкінці жовтня.

Ірина Гайдук, Максим Отченаш, Олександр Кумпан, телевізійні новини CBN