Які напої найкраще захищають від зневоднення?

Перегляди: 2604

Михайло Ярошенко

Коли вам хочеться пити, які напої найкраще відновлюють водний баланс та захищають від зневоднення? Звичайно, завжди можна потягнутися за склянкою води – але звичайна Н20 – не найкращий захист від зневоднення, згідно з дослідженням шотландського університету Сент-Ендрюс, яке порівняло реакції гідратації кількох різних напоїв.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Дослідники виявили, що в той час, як вода – як і раніше, включаючи газовану – робить досить гарну роботу зі швидкого зволоження організму, напої з невеликою кількістю цукру, жиру або білка роблять ще кращу роботу, довше зволожуючи організм людини.

Причина пов’язана з тим, як наші органи реагують на напої, за словами Рональда Могана, професора Медичної школи Сент-Ендрюса та автора дослідження. Одним з факторів є об’єм даного напою: чим більше ви п'єте, тим швидше напій випорожняється з вашого шлунку і всмоктується в кров, де він може розбавити рідину організму і зволожити вас. Інший фактор, що впливає на ефективність гідратації напою, стосується складу поживних речовин напою. Наприклад, молоко виявилося навіть більш зволожуючим, ніж звичайна вода, оскільки його унікальний склад допомагає уповільнити спорожнення рідини зі шлунка і зберегти гідратацію, що відбувається протягом більш тривалого періоду часу.

До того ж натрій, який міститься в молоці та діє як губка і, утримуючи воду в організмі, призводить до меншої кількості сечовиділення. Те саме можна сказати і для пероральних регідратаційних розчинів, які використовуються для лікування діареї. Вони містять невелику кількість цукру, а також натрію та калію, що також може сприяти затриманню води в організмі.

Це дослідження говорить нам багато про те, що ми вже знали. Електроліти – наприклад натрій та калій – сприяють кращій гідратації, тоді як калорії в напоях призводять до уповільнення спорожнення шлунка і, отже, до більш повільного вивільнення сечовипускання. Так пояснила результати Меліса Маджумдар, зареєстрована дієтолог, особистий тренер та речниця Академії харчування та дієтології, яка не брала участь у самому дослідженні.

Але не все так просто: напої з більшою кількістю концентрованого цукру, такі як фруктові соки або солодкі газовані напої, не обов'язково є такими ж зволожуючими, як схожі напої з нижчим вмістом цукру. Як і молоко, вони затримуються в організмі довше, проте такий фізіологічний процес як осмос змушує їх зосереджуватися в тонкому кишечнику, де розкладається цукор. З технічної точки зору, все, що знаходиться всередині кишечника, знаходиться поза вашим організмом.

Отож, якщо для гідратації ви обираєте між простою водою та колою, то вибір може бути лише один – проста вода. Адже наші нирки та печінка покладаються на воду, щоб позбутися від токсинів в організмі. Еластичність та пружність шкіри також залежить від рівня зволоження організму. Тому вода залишається найдешевшим зволожуючим засобом для догляду за шкірою.

Важливо залишатись зволоженими – це так би мовити змащує суглоби, допомагає запобігати інфекціям і транспортує поживні речовини до наших клітин – у більшості випадків людям не потрібно сильно замислюватися над тим, якими є гідратаційні напої. «Якщо ви відчуваєте спрагу, ваше тіло скаже вам пити більше», - повідомив Моган.

Але для спортсменів, які наполегливо працюють у теплих умовах з великою втратою поту, або для когось, когнітивна функція якого може зазнавати довгих годин роботи без перерв у напоях, гідратація стає критичною проблемою. З цієї причини більшість офісних працівників та професійних гравців завжди намагаються залишатися зволоженими, особливо під час тривалих турнірів чи покерних турів, в прямому ефірі чи в Інтернеті. Вони повинні підтримувати здорову дієту, а це означає, що багато свіжих фруктів і овочів і багато рідини залишаються зволоженими, оскільки їхні стратегічні навички в покер і шанси на перемогу безпосередньо співвідносяться з тим, наскільки добре вони піклуються про своє тіло.

Алкоголь діє як сечогінний засіб, що змушує вас пропускати більше сечі, тому, якщо мова йде про алкогольні напої, гідратація буде залежати від загального обсягу напою. "Пиво призведе до менших втрат води, ніж віскі, тому що ви вживатимете більше рідини з пивом", - зазначив Моган. Міцні алкогольні напої зневоднять, а розбавлений алкоголь – ні, вважає дослідник.

Що стосується кави, то її гідратація буде залежати від кількості споживаного кофеїну. В ході свого дослідження, Моган виявив, що звичайна кава, що містить приблизно 80 міліграм кофеїну в одній чашці, матиме такі самі зволожуючі властивості, що і вода. Споживання більше 300 мг кофеїну або приблизно 2-4 чашок кави може призвести до втрати зайвої рідини, оскільки кофеїн спричиняє м'який, короткочасний сечогінний ефект. Це, швидше за все, трапиться з тим, хто зазвичай не вживає кофеїн, і це може бути компенсовано додаванням столової ложки молока.