Реставратор з Києва розмалював свастиками єврейську могилу на Кіровоградщині (ФОТО)

Перегляди: 1685

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

«Я думав, якийсь підліток вирішив самоствердитися, а виявилося, що це хворий дорослий мужик», - так відреагував один з наших читачів на повідомлення про пред'явлення жителю Києва Я-кому підозри в скоєнні акту вандалізму. Тепер столичним слідчим належить довести участь Я-кого в нарузі над могилами жертв Голокосту в Голованівську (Кіровоградська обл.), а також Врадіївці (Миколаївська обл.) і Богданівці (Одеська обл.).

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Мабуть, ніхто не очікував, що вандалом виявиться «дорослий мужик» (53 роки), до того ж власник гідної професії - реставратор - і батько чотирьох дітей. Він «хворий»? Мабуть, слідство або суд призначать експертизу його психічного стану. Хоча діагноз «помутніння розуму на ґрунті печерного антисемітизму» явно проглядається. Прес-служба обласного управління СБУ опублікувала десяток фотографій, від яких стає просто не по собі - свастики на паркані, сараї, будинку, машині, навіть у дитячому ліжечку. Параноїдальні листівки, балончики з фарбою, «болгарка», карти центральних і південних областей України, список місць, де є могили жертв нацистських катів і їхніх поплічників...

В рамках кримінального провадження Я-кому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності) і ч. 3 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання) Кримінального кодексу України.

Колеги повідомили, що Я-кий не тільки відомий у певних колах, які сповідують нацистську ідеологію, але навіть користується заступництвом чиновників і працівників прокуратури. Мабуть, цим пояснюється, що його обійстя з декількох будівель у самому центрі Києва, прикрашене зсередини і зовні свастиками, досі залишалося поза увагою правоохоронних структур.

Відзначимо, що виявлення зловмисника стало можливим не тільки завдяки резонансу в Україні та за кордоном, а й об'єднання зусиль кіровоградських співробітників СБУ, Нацполіції й прокуратури. Будемо сподіватися, що і в столиці, куди передано справу, воно не «розсиплеться» і дійде до суду. От цікаво, чи може наш гуманний суд засудити «реставратора» до виправних робіт з відновлення понівечених ним пам'ятників?