Обласного управління юстиції не буде - жителям Кіровоградщини доведеться їздити у Дніпро

Перегляди: 5503

Наталка Маринець, «Кіровоградська правда»

Кабінет Міністрів скоротив кількість управлінь юстиції з 27 головних територіальних до 8 міжрегіональних. Під ліквідацію потрапило й головне управління юстиції у Кіровоградській області. Кіровоградська, а також Запорізька і Дніпропетровська області входитимуть до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з центром у Дніпрі. Про це «КП» розповів очільник регіонального управління юстицію Вадим Гуцул.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

– Кабінет Міністрів прийняв рішення ліквідувати обласні управління юстиції. Підкреслю, саме ліквідувати, а не реорганізувати. Це означає, що на Кіровоградщині більше власної структури не буде. Наша область із Запорізькою та Дніпропетровською буде відноситись до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з центром у Дніпрі. Ось так просто і легко, виявляється, перекреслити всі напрацювання. Якщо раніше жителі райцентрів чи сіл Кіровоградщини могли приїхати до мене, як керівника юстиції у Кропивницький, тепер їм доведеться їхати у Дніпро, щоб вирішити свої проблеми, – каже Вадим Гуцул.

Через ліквідацію регіонального управління юстиції без роботи залишаться кілька сотень людей.

– Ще один мінус полягає в тому, що 120 людей з центрального апарату управління ось так в одну мить залишаться на вулиці без роботи. Швидко працевлаштуватися у Кропивницькому такій кількості юристів буде проблематично. Однак, я переживаю за долю кожного працівника і сподіваюсь, що кожний зможе знайти роботу в максимально швидкі терміни. Крім цього, в постанові Кабміну не зазначено, чи буде створено в Кропивницькому на заміну територіальному управлінню хоча б менше по структурі й повноваженням відділення. Сподіваюсь, що таке все-таки буде, однак, які напрямки залишаться знову ж таки не відомо, – додає керівник юстиції в області.

Ще чотири роки тому про діяльність обласної юстиції мало хто знав. Нині управління знано покращило якість надання послуг та реалізувало чимало проектів.

– За чотири роки мого керівництва юстицією ми стали кращими, доступнішими та відкритішими. Ми підвищували правову освіченість жителів Кіровоградщини. Консультували людей у селах. Вивели на новий рівень стан виконання судових рішень про стягнення аліментів. Відкривали сервісні центри Open Space. Робили ремонти в відділах, причому не з бюджетних коштів, а за рахунок спеціального фонду, отриманого в результаті наданих послуг, щоб приймати людей не в приміщеннях із обшарпаними стінами, а в нормальних зручних умовах, – розповідає «КП» Вадим Гуцул.

Про те, чим займатиметься після ліквідації управління, керівник юстиції, поки не каже. Однак зазначає, пропонували очолювати інші державні структури в області.

– Незважаючи на весь масштаб зробленого і всі ті недоліки, до яких призведе ліквідація, із честю приймаю таке рішення уряду. Маємо виконувати нормативно-правовий акт, тож буду освоювати нову специфіку ліквідатора, – каже Вадим Гуцул. – А я відкритий до всього нового. Сьогоднішній стан справ мене не те що не лякає, а тільки мотивує рухатися вперед ще швидше. Зараз маю кілька пропозицій очолювати інші державні структури в області. Які саме – поки триматиму в секреті. Про результат розповім згодом.