У Кропивницькому попрощаються з Почесним громадянином міста

Перегляди: 1586

Вчора, у день Покрови Пресвятої Богородиці, на 66 році життя відійшов у вічність Почесний громадянин Кропивницького Володимир Панченко.

Про це у Facebook сповістили його друзі, повідомляє CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Він був частиною мого життя, починаючи з його аспірантських часів. Довгі та щасливі роки ми були поряд. Можливо, колись і напишу детальні спогади про цю неординарну, світлу людину. Але зараз писати не можу… Вибачте…» - зазначив науковець Григорій Клочек.

«Ще три дні тому ми говорили з ним по телефону, і він казав слова прощання, - написав літературознавець Михайло Слабошпицький. - Те ж саме прозвучало і в його позавчорашній розмові з В'ячеславом Брюховецьким, якому належить особлива роль у житті й педагогічній кар'єрі Володимира Панченка...

Ми приязнилися понад чотири десятиліття. Панченко виростав на першорядного критика, літературознавця, есеїста на наших очах. Останні роки у нього були неймовірно продуктивними. З'явився двома виданнями його "Сонячний годинник", що має таку жанрову дефініцію: "книга пілігрима". Його повість "Про Миколу Зерова" перемогла в кількох рейтингах і засвідчила, що це - одна з найвидатніших літературознавчих праць в Україні. Я маю відчуття виконаного обов’язку перед другом через те, що ще встиг видати його унікальну книгу "Літературний ландшафт України. ХХ століття (50 "слайдів")". Це також своєрідна "книга пілігрима".

Всі його книжки дуже схожі на нього – вони розумні, літературно артистичні, і за кожною, як і за ним особисто, вгадується ціла бібліотека, до котрої він тягнувся своїм спраглим і сміливим розумом.

Він мужньо йшов до кінця своїх днів, все знаючи наперед. Тільки кілька разів сумно обмовився про те, що нині вийшов на особливу творчу "форму", і в нього було багато оригінальних задумів…

Прощай, Володимире. Ти залишаєшся світлою сторінкою в житті тих, хто тебе знав і любив».

Володимир Панченко відомий землякам як літературний критик, літературознавець, письменник, автор наукових робіт, підручників та численних праць з історії української літератури, зокрема «Юрій Яновський» (1988), «Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості» (2004), «Неубієнна література» (2007).

Багато років доктор філологічних наук, професор Панченко викладав у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Член Національної спілки письменників України Володимир Панченко був лауреатом багатьох літературних премій, зокрема премії імені Володимира Винниченка Українського фонду культури, літературних премій «Благовіст», імені Олександра Білецького та імені Євгена Маланюка.

Був народним депутатом І скликання (входив до складу «Народної ради» – національно-демократичної опозиції до комуністичної більшості) та членом Українського ПЕН (громадської організації, до якої входять професійні письменники, редактори й перекладачі).

Як розповів CBN ректор Центральноукраїнського державного педагогічного університету Олег Семенюк, поховають Володимира Панченка у четвер, 17 жовтня. Прощання з покійним відбудеться, якщо дозволить погода, біля пам'ятника Володимиру Винниченку - так заповів сам Володимир Панченко.

Про час проінформуємо додатково.

Нагадаємо, 27 серпня на сесійному засіданні депутати міськради Кропивницького присвоїли Володимиру Панченку звання Почесний громадянин міста Кропивницького.