«Слуга народу» з Кіровоградщини утримався від голосування за законопроект про ліквідацію корупції

Перегляди: 4688

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину народними депутатами України.

Про це йдеться у повідомленні САП, текст якого має CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«За інформацією, оприлюдненої у ЗМІ, 11 народних обранців, які є членами парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по 30 тисяч доларів США неправомірної вигоди за голосування проти законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості на засіданні комітету», - сказано в повідомленні.

Відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Досудове розслідування, відповідно до ч. 7 ст. 214 КПК України, доручили детективам Національного антикорупційного бюро. Процесуальне керівництво здійснюватиме САП.

За даними «Економічної правди», «за» проголосували: Данило Гетманцев (СН), Мар’ян Заблоцький (СН), Олег Устенко (СН), Олександр Сова (СН), Олександр Ковальчук (СН), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Железняк (Голос).

«Проти»: Олексій Ковальов (СН), Олександр Дубінський (СН), Олег Марусяк (СН), Анастасія Ляшенко (СН), Ігор Палиця (За майбутнє), Ніна Южаніна (ЄС).

«Утримались»: Олексій Леонов (СН), Юлія Діденко (СН), Ольга Василевська-Смаглюк (СН), Анна Колісник (СН), Олег Воронько (СН). Андрій Холодов (СН).

Не голосували, але були присутні: Елла Рєпіна (СН), Ірина Алахвердієва (СН), Юрій Солод (ОПЗЖ), Дар’я Володіна (СН) вийшла.

Відсутні на засіданні з початку і до кінця: Вікторія Кінзбурзька та Євген Петруняк (СН), Тарас Козак та Ігор Абрамович (ОПЗЖ), Ольга Бєлькова і Андрій Ніколаєнко (Батьківщина), Олександр Герега (За майбутнє), Олег Кулініч і Роберт Горват (позафракційні).

Як пише «Українська правда», під час ухвалення бюджету на 2018 рік депутати створили так звані «майданчики Яценка» – електронні майданчики-посередники між оцінювачами майна та електронною базою Фонду державного майна. Посередники не здійснюють оціночної діяльності, вони просто пересилають дані й отримують за це з кожної операції оцінки від 500 до 1 800 гривень.

У серпні 2018 року «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомляли, що лише за перший місяць роботи фірми, близькі до нардепа з «Відродження» Антона Яценка, «викачали» 23 млн на схемах посередництва.

Окремі депутати внесли до Верховної Ради законопроект №2047, який дозволив би цю «схему» ліквідувати, але до ухвалення так і не дійшло.