У Кропивницькому назвали три проблеми, з якими стикається місцеве самоврядування

Перегляди: 1023

Через невиконання державою своїх обов'язків місцеві бюджети стикаються з низкою проблем.

Про це заявив заступник голови регіонального відділення Асоціації міст України та міський голова Олександрії Степан Цапюк сьогодні, 24 жовтня, під час засідання регіональної платформи «Особливості формування місцевих бюджетів на 2020 рік. Бюджетний кодекс України», передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перша проблема - недостатність коштів державних освітньої освітньої та медичної субвенцій. Фінансові дірки з них лягають на плечі місцевих бюджетів.

Друга - перекладання на місцеві бюджети компенсації за пільгове перевезення.

«Це порушення законодавства», - зазначив Степан Цапюк.

Третя - заборгованість держави перед «Нафтогазом» з відшкодування різниці в тарифах.

«По Кропивницькому не знаю, скажу по Олександрії. Це більше п’яти мільйонів гривень. "Нафтогаз" це не приховує, проте намагається стягнути в судовому порядку ці суми з місцевих бюджетів», - констатував міський голова.

«У законі про місцеве самоврядування чітко прописано: якщо держава делегує свої повноваження органам місцевого самоврядування, вона повинна стовідсотково профінансувати. А якщо вона не фінансує, органи місцевого самоврядування можуть відмовитись від виконання цих повноважень, - нагадав заступник голови регіонального відділення Асоціації міст України. - Але за нами стоять люди. І ми перенаправляємо на це кошти, які б повинні були піти на розвиток територій».

Степан Цапюк звернувся до нардепів Олега Воронько та Ігоря Мурдія, які були присутніми на заході, з проханням зайнятися цими проблемами.