Власникам квартири у центрі Кропивницького доведеться відновлювати зруйнований балкон

Перегляди: 5617

До кінця тижня власники квартири в будинку на розі вулиць Шевченка та Великої Перспективної в обласному центрі повинні розпочати відновлення балкону.

Як розповів CBN головний спеціаліст відділу з охорони культурної спадщини міського управління архітектури Сергій Воротілєнко, два тижні тому до них звернулися небайдужі жителі міста, коли побачили, що власники квартири знищили балкон на так званій сталінці в історичному ареалі міста.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Власник квартири заявив: в інтернеті вичитали, що ніяких дозволів не треба», - зазначив фахівець.

Але, за словами його колеги старшого інспектора Сергія Бєлєсєнєва, будівля внесена до списку пам'яток та об'єктів культурної спадщин. Без дозволу відповідних органів власники квартир у таких будинках не мають права на жодні дії.

«Двадцять четверта стаття закону України про охорону культурної спадщини говорить про те, що власники повинні утримувати пам'ятки в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього закону та охоронного договору», - сказав Сергій Бєлєсєнєв.

Власник отримав припис, у якому вказано, що будівельні роботи треба привести у відповідність з законодавчою базою про охорону культурної спадщини, пам'ятко-охоронного законодавства та відновити стійки та металеві перила, додав Сергій Воротілєнко.

У разі невиконання припису питання винесуть на адмінкомісію, яка визначить суму штрафу - від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів - до 1700 гривень.

«Паралельно санкції, в даному випадку штраф до 51 тисячі гривень, може накласти державна архітектурно-будівельна інспекція за порушення вимог містобудівного законодавства», - додав Сергій Бєлєсєнєв.

Якщо ж порушник штраф не виплатить, його стягнуть через суд.

Як зазначили фахівці, це не поодинокий випадок. Власникам квартир, розташованих у старовинних будинках, варто перед проведенням будь-яких ремонтних робіт звернутися у відділ з охорони культурної спадщини, щоб з'ясувати статус будівлі і що вони можуть зробити, не наражаючись на штрафи.