У Кропивницькому відкрилася виставка «Місто митців» (ФОТО)

Перегляди: 1248

У Кропивницькому сьогодні, 28 жовтня, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася виставка «Місто митців. Присвячується пам’яті архітектора Якова Паученка та скульптора Віктора Френчка», передає кореспондент CBN.

На виставці представлені більше 30 світлин заслуженого журналіста України Ігоря Демчука, на яких можна побачити будівлі, створені у Єлисаветграді наприкінціХІХ - початку ХХ століття Яковом Паученком. Це будівлі, в яких зараз розташовані хореографічний ліцей Короткова, СБУ, третя лікарня, ресторан Primа, Інженерний коледж, Фортечна райрада. Науковці називають близько 15 будівель, автором яких є Яков Паученко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У рамках виставки музей вперше представив барельєф архітектора, виготовлений Віктором Френчком з нагоди 150-річчя з дня народження зодчого і подарований музею у 2017 році. На медальйоні скульптор утілив образ людини-творця, сповненої мистецьких задумів, творчих пошуків та оригінальних художніх відкриттів.

«Паученко і Френчко пересікаються у часі і просторі. Скульптор встановлював меморіальні дошки пам'яті видатних людей, які свого часу жили в домах, зведених Яковом Паученком. На колишній лікарі Самуїла Вайсенберга, де зараз розташований департамент охорони здоров'я, скульптор помістив два медальйони таким чином, що вони ідеально вписуються в архітектуру будівлі, - розповів заслужений художник України Андрій Надєждін. - Так само було і з лікарнею Святої Анни».

На відкритті відвідувачі також побачили відеозйомку 2016 року. Камера зберегла культурно-мистецьку акцію, яка пройшла у творчій майстерні Віктора Френчка на вулиці Дворцовій у рамках музейного проекту «В майстерні художника» та презентувала каталог «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво».

«Зодчому Якову Паученку випало творити архітектуру будівель історичного центру нашого міста, а скульптору Віктору Френчку - увічнити пам’ять про видатних людей, які жили та працювали в цих будівлях. Ми присвятили виставку пам’яті художників минулого і сучасного, яких поєднала невтомна праця з перетворення міста над Інгулом на осередок краси та історичної пам’яті заради майбутнього», - зазначив Андрій Надєждін.

Виставка працюватиме до кінця листопада.