«Кіровоградгаз» відмовляє кропивничанам в установці автономок. Його директорка пояснила, чому

Перегляди: 4795

Кропивничанам, які отримали дозвіл на установку автономного опалення, але чиї квартири знаходяться вище третього поверху, «Кіровоградгаз» відмовляє у виконанні робіт з установки газових котлів.

Про це пише «Україна-Центр».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Розібратися допомогла виконавчий директор ВАТ «Кіровоградгаз» Тетяна Клюй: «Я розумію здивування городян, адже котли-колонки багато років встановлювали на будь-якому поверсі без обмежень. Справа ось у чому: 1 липня 2019 року набрали чинності оновлені Державні будівельні норми (ДБН), якими не передбачена установка опалювального, водогрійного й опалювально-водогрійного газового обладнання в квартирах житлових будинків вище третіх поверхів. Раніше норми передбачали установку газових теплогенераторів для опалення житлових приміщень у будинках до десятого поверху включно з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку. А згідно з новими ДБН, пряма норма на установку газових теплогенераторів у багатоквартирних будинках при висоті до десяти поверхів відсутня.

Поясню на прикладі. Припустимо, є квартира на шостому поверсі багатоповерхівки з газовою плитою. Господар отримав від мерії згоду на установку автономного опалення, від тепломережі - дозвіл відрізатися від централізованого опалення і звернувся до нас. Ми читаємо відредагований пункт ДБН і відмовляємо у видачі технічних умов. "Кіровоградгаз" керується загальнодержавними будівельними нормами, як і організація будь-якої форми власності, що виконує ці види робіт».

Тетяна Клюй також зазначила, що з липня відмову отримали 250 кропивничан. Що робити у разі відмови, поки неясно: «Може, завтра щось зміниться, хоча гарантій немає. Залишається надія на те, що здоровий глузд переможе».