У Кропивницькому хочуть встановити пам'ятну дошку закатованим у таборі радянським солдатам (ФОТО)

Перегляди: 1374

У Кропивницькому хочуть встановити пам'ятну дошку закатованим у таборі для військовополонених радянським солдатам, передає кореспондент CBN.

Члени топонімічної комісії вирішили відправити проект на доопрацювання, щоб уточнити та документально підтвердити, що в таборі закатували близько 50 тисяч полонених радянської армії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даними члена Національної спілки краєзнавців Василя Даценка, в місті з l94l-го по 1943 рік знаходились два шталаги – стаціонарні табори полонених рядового та сержантського складів. Шталаг №305 був розташований на вулиці Шевченка в колишніх казармах 43-го стрілецького полку 15-ї стрілецької Сиваської дивізії.

За інформацією Центрального держархіву громадських об'єднань, протягом існування цього шталагу в ньому загинули 54 тисячі військовополоненних. Щодня від голоду та хвороб, особливо дизентерії та туберкульозу, помирали до 300 людей. Померлих спочатку ховали за огорожею шталагу на місці нинішнього скверу біля пам'ятника жертвам фашизму та біля стадіону «Зірка», а з приходом тепла вивозили за місто.

Ініціатором встановлення пам'ятної дошки виступила міська організація ПП «Ліва опозиція». Вона готова взяти на себе фінансування проектування, виготовлення, встановлення та урочистого відкриття дошки на будівлі військової служби правопорядку Кропивницького гарнізону з боку вулиці Шевченка.

Ескіз - одна з останніх робіт кропивницького скульптора Віктора Френчка.

«Я виступаю за встановлення пам'ятної дошки. Історія повинна бути правдивою. Якщо це було, то було. Її не треба робити однобокою. До цього питання потрібно повернутися на наступному засіданні», - вважає заслужений архітектор України Віталій Кривенко. За його словами, в цьому таборі перебував молодший брат його батька. Рідні буквально викупили його. Пізніше він повернувся на фронт і загинув.