У Кропивницькому триває скандал навколо гуртожитку. Мешканці перекривають дороги й пікетуватимуть мерію

Перегляди: 4876

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У ТЕМУ

Жителі колишнього гуртожитку перекрили трасу у передмісті Кропивницького (ВІДЕО)

Проблему скандального гуртожитку в Кропивницькому зможе вирішити лише Верховна Рада

У Кропивницькому шукають управителя для проблемного гуртожитку на проспекті Університетському

Минулого тижня виконком Кропивницького подав до арбітражного суду черговий позов щодо долі скандального гуртожитку на проспекті Університетському, 21А. А через кілька днів його мешканці знову перекрили дорогу. Цього разу державного значення, в районі Великої Северинки.

Заявили, що акція безстрокова і вони чекають там, дослівно, «начальника ГУВС області, мера і прокурора». Заступник міського голови Олександр Мосін, який виїжджав до протестувальників, каже, що не зовсім розуміє логіку їхніх дій.

- Вони були тут у п'ятницю (в міськраді, 18 жовтня. - Авт.). Прийшло так само людей двадцять. Обговорили, яку роботу провели з моменту останньої зустрічі в серпні. Я повідомив, що зроблено, що в понеділок ми подаємо до суду, платимо судовий збір, що і було зроблено, - констатує він.

Нагадаємо

Проблемний об'єкт побудований в 1979 році, знаходився у державній власності на балансі будівельно-монтажного тресту «Кіровоградбуд». Після приватизації він якимось способом був відчужений приватному підприємству «Вагран», яке пов'язують з колишнім керівником Кіровського районного суду Володимиром Ярошенком.

Згодом велику частину кімнат викупили мешканці. Ті, хто не захотів або не мав можливості, вважають своє право на безкоштовне отримання власного житла порушеним, а приватизацію будівлі приватним підприємством - незаконною. Роками тривають численні суди. Відомо також про розпочаті кримінальні виробництва, зокрема за фактом нотаріального оформлення продажу третій особі квартири в гуртожитку, де проживає сім'я з дітьми.

Що робили?

У міськраді тим часом працюють над пошуком рішень у рамках наявних повноважень, стверджує Олександр Мосін.

- Чотири роки тому ми вперше з ними зустрілися, - говорить він. - Зібрали всі силові структури, які є в місті... Міська рада своє завдання виконала, скасувавши рішення виконавчого комітету від 2004 року про передачу будівлі у власність, пішла цим шляхом у судовому провадженні. Дійшли до вищої інстанції, яка підтвердила, що рішення скасовано.

Позов, поданий минулого тижня, стосується скасування свідоцтва про право власності «Ваграна» на гуртожиток. Це вже друга спроба - з тими ж вимогами раніше пішов до суду один з мешканців, виграв у першій та апеляційній інстанціях.

- Вищий суд скасував ці рішення, посилаючись на те, що права позивача не порушені, оскільки він не мав права власності на всю будівлю, яке оскаржував, - пояснює начальник юридичного управління міськради Кропивницького Марина Смаглюк.

Фахівці міськради почали системний супровід мешканців гуртожитку в 2015-му, хоча він ніколи не знаходилося у комунальній власності. Консультували, готували і направляли звернення до прокуратури, поліції. Після прийняття змін до закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» два роки тому з'явився новий механізм приватизації житла.

- Сесією міської ради Кропивницького прийнято рішення надати обласній державній адміністрації перелік міських об'єктів, які підпадають під дію закону, включаючи Університетський, 21, - зазначає Смаглюк. - Адміністрація направляє його уряду, він узгоджує і передає для голосування Верховній Раді. 6 вересня Кабмін схвалив проект програми приватизації гуртожитків на 2019-2021 роки, але переліку поки немає. Чекаємо.

- Ми хочемо, щоб люди приватизували цей гуртожиток, закон дає таке право, але зобов'язує всіх суб'єктів, на яких поширюється його дія, виконати певну процедуру. Тільки після затвердження програми Верховною Радою, якщо «Вагран» відмовиться передати майно добровільно або з виплатою компенсації, з'являться нові підстави через суд забирати будинок, - каже начальник юридичного управління.

Дайте нам…

Колишній суддя Володимир Ярошенко, де-юре представник підприємства-власника будівлі в судах, прокоментував новий сплеск протестної активності його жителів для телебачення.

- Укладайте договори оренди і живіть хоч сто років, двісті, нехай живуть ваші внуки, діти. Ціна - лише 400 гривень на місяць. Це що, великі гроші? Але, якщо цього не буде, рано чи пізно будинок завалиться, - каже він, запевняючи, що готовий передати майно в комунальну власність. - Якщо влада дуже хоче цим людям допомогти, нехай поміняє на інше майно міста або землю, що запропонують.

Питання правомірності отримання власності «Ваграна» на гуртожиток з людьми має стати предметом розслідування правоохоронних органів, вважає Олександр Мосін. І констатує, що, крім питання приватизації кімнат, перед «проблемною» частиною його мешканців стоять інші, не менш гострі.

- Міська рада на їхньому боці, - запевняє Олександр Мосін. - Чим можемо, допомагаємо. З пропискою, одержанням виписок, підключенням електроенергії, все що завгодно було. Провели конкурс на обслуговування будинку ЖЕО. Для цього теж треба пройти процедуру - прийти всім, укласти договори з ЖЕО, це могло б дати нам право допомагати в ремонтах, щось ще. Єдине, що понести витрати міського бюджету ми не можемо - розробити проект, покрівлю зробити. Тому що це приватна власність. Але наголошую: жодна владна команда до нас цим гуртожитком не займалася. Пікетувати треба не міську раду, а тих, хто створив цю ситуацію!

Однак укладати договори з ЖЕО ніхто з мешканців не поквапився, констатує заступник міського голови. Як і створити об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, щоб стати учасниками програм житлово-комунального господарства з ремонту тих же покрівель тощо. Пропонували йти в суд, визнавати права власності на квартири за набувальною давністю - юристи міськради розробили проект позовної заяви...

- Ви все можете вирішити, вам треба тільки сісти, зібрати мешканців і вирішити наше питання. Ви його не вирішуєте... Дайте нам, будь ласка, - звертається до Мосіна одна з жінок, які перекривали трасу минулого четверга.

Головного ініціатора протестів Світлану Бондаренко просто з-під автобуса доставили в райвідділ поліції. За нашою інформацією, склали два адміністративні протоколи - про злісну непокору співробітникам і порушення правил дорожнього руху. Вона, у свою чергу, анонсувала нові акції протесту з перекриттям вулиць Кропивницького вже на цьому тижні, а також пікетування міської ради...