У Кропивницькому влаштували ярмарок бібліотечних інновацій (ФОТО)

Перегляди: 3486

Ярмарок інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади» відбувся сьогодні, 30 жовтня, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського, передає кореспондент CBN.

Захід провели в рамках науково-практичної конференції, на яку з'їхалися близько ста фахівців бібліотечної справи.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На ярмарку інновацій проекти, реалізовані цього року, представили 29 бібліотек області.

Гурівська сільська бібліотека стала ініціатором створення поряд з будинком культури паркової зони відпочинку Let's go! Жителі села розчистили зону, обладнали квітники, зробили для дітлахів гойдалку та лавочки для дорослих. Підключили Wi-Fi та облаштували переносну міні-бібліотеку. Так інноваційний проект перетворився на осередок для відпочинку.

У Новоархангельську працівники районної бібліотеки створили бібліодворик «Виходь гуляти», а в ньому - криничку бажань. «Сама назва говорить про те, що це місце для розваг, для дозвілля. Ми навели порядок на досить занедбаній території і показали, як можна робити світ прекраснішим самим та реалізувати будь-яку мрію. До нас з задоволенням приходять як діти, так і дорослі. Ми хочемо зробити бібліотеку доступною для всіх. Бути сучасними, відкритими і динамічними. Зробимо бібліотекою цілий світ!» - закликала колег на презентації методист бібліотеки Вікторія Баланівська.

Новоукраїнські бібліотекарі реалізували в ОТГ проект з буккросингу «Читай та відпускай!»: людина може у будь-який час доби прийти і взяти книгу.

У Перегонівській сільській бібліотеці Голованівського району жителів запрошують не тільки почитати книги, а й зайнятися пілатесом.

У Вільшанці бібліотекарі відкрили літній читальний майданчик «Бібліотека під зеленими вітрилами».

Кропивницька центральна бібліотека реалізує проект «Бібліотека під парасолькою», Єлизаветградська селищна бібліотека Олександрівського району - екологічний проект «Жити в стилі ЕКО вчить бібліотека». А Березівська бібліотека-філія Приютівської ОТГ Олександрійського району має власну громадську радницю, яка навчить оформляти лікарняний, повертати неякісний товар або що робити, коли між сусідами виник конфлікт.

В Олександрійській централізованій міській бібліотечній системі працює школа робототехніки та 3D-технологій, яка має три напрямки навчання, а в Димитрівській бібліотечній філії Устинівського району реалізується проект «Бібліотека у смартфоні» - на бібліотечних сторінках Instagram та Facebook можна взяти участь у конкурсах, вікторинах та квестах.

Світловодська центральна міська бібліотека реалізує проект на допомогу медичній реформі, а бібліотекарі Знам'янки - проект бібліопослуги «Рухома книга». Волонтери бібліотечної філії №2 приносять людям поважного віку та з фізичними вадами книги додому.

За словами директора ОУНБ ім.Чижевського Олени Гаращенко, захід проводиться вдруге.

«Нам важливо зрозуміти, як ми розвиваємося, як ми змінюємося, і як ми покращуємо свою роботу заради наших громад», - зазначила вона.

Переможці конкурсу реалізованих ініціатив отримали дипломи і призи.