АТОвець з Кіровоградщини загинув від пострілу свого однополчанина. Суди тривають три роки

Перегляди: 2055

У жовтні 2016 року на сході країни загинув захисник з селища Смоліне Олександр Сімонов. Загинув не від ворожої кулі, а від пострілу п’янички. Хоча й на передньому краї оборони: поблизу села Троїцьке Луганської області. За фактом вбивства провели слідство, вбивця частково визнав свою вину, свідки розповіли все, як відбувалося, але суди тривають і до цього часу.

Під час розслідування на підставі показів свідків та учасників вдалося відтворити події, що відбувалися того вечора. Двоє військових повинні були заступити в наряд на спостережний пост опорного пункту. Але перед цим вони роздобули (за їхніми словами) одну пляшку самогону 0,7 та випили її. (Враховуючи, що експертиза пізніше показала вміст алкоголю в крові в обох більше двох проміле, кількість алкоголю в показах учасників п’янки може бути занижена.) На момент виходу на позицію, лише один був у змозі пересуватися та якось добрався до спостережного посту. Інший, старший сержант Андрій Гордійчук, спав там же, де й пив.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Військові, які вже відстояли свій наряд, вирішили перевірити стан п’яного і, розбудивши його, змогли доправити на місце. Через деякий час зі спостережного пункту перестали надходити відповіді на запити командира. Той відправив перевірити ситуацію військовослужбовця Олександра Сімонова, який без зброї прийшов на пост.

Побачивши п’яного Гордійчука, за словами свідків, він почав його соромити, почув у відповідь лайку. Почалася сварка. Під час неї Гордійчук дослав патрон у патронник, наставив зброю на Сімонова і кілька разів вистрелив йому під ноги. Один з присутніх кинувся по допомогу, а подальші події відомі тільки зі слів підозрюваного у вбивстві.

Він та його адвокат стверджують, що старший сержант побачив якісь пересування за межами спостережного пункту і стріляв у той бік. Випадково на лінії вогню опинилися його товариші по службі. Проте Сімонов отримав численні смертельні поранення в голову, тулуб та ноги. Інший постраждалий, хоча й помер не відразу, а під час операції, теж мав поранення. Можна припустити, що стрільба велась на ураження саме в бік постраждалих.

Після проведених слідчих дій справу передали до Рубежанського міського суду Луганської області, де колегія суддів на чолі з Яною Синянською три роки її розглядає. Основною причиною тривалого дійства є те, що у висновках експерта, який досліджував тіло загиблого Олександра, з’явилася інформація про те, що на момент загибелі він знаходився у стані алкогольного сп’яніння. Але всі свідки - та навіть сам обвинувачений - у суді заявляли, що Сімонов узагалі не вживав спиртних напоїв.

Здавалося б, цю проблему вирішити просто: достатньо провести повторну експертизу, але з незрозумілих причин колегія суддів дев’ять (дев’ять!) разів відмовляла адвокатам постраждалих у задоволенні клопотання. Коли отримали чергове прохання дозволу на ексгумацію, погодили його, але... доручили проводити слідчому управлінню Луганської області. Враховуючи, що Олександра поховали у Смоліному й адвокат потерпілої сторони просив зробити ексгумацію силами місцевої поліції, таке рішення викликає питання. Термін виконання ухвали суду - до 14 листопада, адже саме на цю дату призначене чергове засідання. На сьогоднішній день жодних дій з боку Головного управління НП у Луганській області не було.

Крім того, в процесі розгляду суд прийняв 53 ухвали, серед яких є й така, що відправляє підозрюваного у подвійному вбивстві під цілодобовий домашній арешт. Мовляв, за час слідства всі наявні докази суд дослідив, а обвинувачений допитаний. Доводи прокурора про ризик переховування від суду колегію слуг Феміди не переконали.

Обвинувачений в умисному вбивстві Андрій Гордійчук знаходиться вдома. А родина Олександра Сімонова намагається довести, що їхній син загинув під час захисту Батьківщини, не порушуючи жодних законів чи інструкцій, та має право на вшанування пам’яті, як і інші герої російсько-української війни...