Робота над історико-архітектурним опорним планом Кропивницького вийшла на новий етап

Перегляди: 1034

Протягом останніх трьох днів жовтня у Кропивницькому група фахівців з Українського державного інституту культурної спадщини займалася натурними дослідженнями.

Як розповіла CBN начальник відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міськради Надія Лісняк, вони знайомилися з історичним ареалом міста.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Завдання - розробити на замовлення управління містобудування та архітектури історико-архітектурний опорний план, який ляже в основу коригування генерального плану Кропивницького. Такою є вимога містобудівного законодавства.

Натурні дослідження, пояснила Надія Лісняк, необхідні для визначення етапів формування міста та коефіцієнту історичної забудови.

Тепер науковці займуться камеральними роботами - оброблятимуть та оцінюватимуть точність польових вимірювань та складатимуть графічну документацію.

Для цього спеціалісти управління їм надали данні з археології, документи з інвентаризації та фотофіксації історичного ареалу міста, новий план зонування, облікову документацію по пам'ятниках культурної спадщини тощо. З інформацією вони працюватимуть у спеціалізованих архітектурних програмах AutoCAD та ArchiCAD.

За словами Надії Лісняк, у 2013 році історико-архітектурний опорний план зробили у форматі PDF, що зараз жодним чином не відповідає нормативам. «Роботи - не на один місяць», - зізналась начальник відділу з охорони культурної спадщини.

Коли її зроблять, оновлений історико-архітектурний опорний план винесуть на громадське обговорення. Наступними етапами стануть розгляд та затвердження на сесії міськради й погодження в Міністерстві культури.

Тоді фахівці на основі цього документу почнуть роботу над генеральним планом Кропивницького.