СБУ передала матерiали для томiв серiї «Реабiлiтованi iсторiєю. Кiровоградська область»

Перегляди: 879

Архiв управлiння СБ України в Кiровоградськiй областi передав спiвробiтникам обласного вiддiлення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’ятi України» матерiали для пiдготовки чергових книг науково-документальної серiї «Реабiлiтованi iсторiєю. Кiровоградська область».

Про це CBN поiнформували в прес-центрi УСБУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це короткi бiографiчнi данi на понад вiсiмсот уродженцiв та жителiв Кiровоградщини, якi зазнали незаконних репресiй за часiв радянської влади в 1917-1991 роках.

Серед них - дружини засуджених контрреволюцiонерiв, якi, «знаючи про злочинну дiяльнiсть своїх чоловiкiв, не повiдомили про це органи влади».

Бiльшiсть складають антирадянськi агiтатори, якi «сiяли ворожнечу» у трудових колективах чи серед бiйцiв Червоної Армiї, розповсюджуючи антирадянськi листiвки або розповiдаючи контрреволюцiйнi анекдоти.

Серед матерiалiв також справа із обвинуваченням жителя областi за приховування у своїй бiографiї iнформацiї про те, що вiн був сином попа та нiбито виступав проти розкуркулення на селi. Ще одного фiгуранта архiвної справи вислали на три роки до Казахстану за приховування своєї класової належностi.

Та навiть за очевидну вже на той час правду щодо геноциду українського народу, уродженця села Мощене Гайворонського району у 1940 роцi засудили за ст.58-10 КК РРФС до трьох рокiв виправно-трудового табору за «поширення чуток» про поголовний голод в Українi у 1933 роцi.

Данi увiйдуть до наступних томiв науково-iсторичного видання та будуть у вiльному доступi на сайтi головної редакцiї колегiї науково-документальної серiї книг «Реабiлiтованi iсторiєю». Матерiали спростять пошукову роботу дослiдникiв та родичiв реабiлiтованих.