Кіровоградщина поставила сільськогосподарський рекорд

Перегляди: 1557

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Такого у нас ніколи ще не було. Сільгоспвиробники Кіровоградщини зібрали більше 4 мільйонів тонн зернових культур.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За радянських часів рекордом було півтора мільйона, за роки незалежності два-три рази область брала за три мільйони пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи. І тут - такий показник. Чотири мільйони. І це ще не вся кукурудза зібрана! На додачу буде ще приблизно 60 тисяч тонн у загальний кошик.

Керівник департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коренюк в коментарі «УЦ» розповів, що попередній рекорд врожайності в нас був у 2013 році. 3 мільйона 781 тисячу тонн зернових тоді зібрали наші аграрії. Тоді ж був зафіксований найвищий показник врожайності пшениці - 46,1 тонни з гектара. А в цьому році збирають і по 48 тонн з гектара! І це з урахуванням літньої посухи, якби не вона, урожай був би ще більшим, вважає Сергій Коренюк.

У величезного врожаю є зворотній бік. Коли виросло так багато, на ринок пропонується стільки, що ціна на товар падає. Уже стався обвал цін на кукурудзу і соняшник, незрозуміло, що буде з пшеницею. Кукурудзу на початку року купували по чотири з половиною тисячі гривень за тонну, а зараз по три з половиною.

Наші фермери, звичайно, не поспішають продавати своє, потом і кров'ю вирощене, за копійки. За останні два тижні відвантаження основних зернових культур портами України різко скоротилося. Кукурудза на 25 відсотків, ячмінь взагалі на 44. Ціна впала, й аграрії вирішили притримати зерно до часів, коли воно знову набере нормальну ціну. Нехай собі полежить у сховищах, до весни ціна підніметься.

Це навіть на дорогах помітно. Головним перевалочним портом по зерну у нас є Миколаїв, порти Південний і Чорноморськ на порядок менше відвантажують зернових. Зараз на дорогах у бік Миколаєва у нас у Кіровоградській області стало менше фур, рух спокійніший.

Україна - один зі світових лідерів з експорту зернових. У минулому році наша країна сумарно експортувала приблизно 40 мільйонів тонн зерна різних видів! Найбільше нашу пшеницю, ячмінь і кукурудзу купують Нідерланди, Туреччина і Єгипет.

Ну а тим часом зі Знам'янського району прийшли приголомшливі новини. У Чорноліському лісництві зібрали перший урожай... бананів. Посадили культуру ще чотири роки тому, і ось дочекалися першого врожаю. Банани Кіровоградщини вийшли солодшими тих, що ми купуємо в магазинах, кажуть у лісовому господарстві. Банани вирощують не для прибутку, для душі, пригощають ними дітей, які приходять на екскурсії в Чорноліське лісове господарство, там є що показати.

У зв'язку з глобальним потеплінням клімат і загальна ситуація в Кіровоградській області змінюються - з півдня наступає степ, стає спекотніше влітку. А врожаї попри все ростуть. І слава Богу, хай так буде і далі.